GeenPeil over de streep

Toch nog spannend: ja-kamp referendum groeit

01 februari 2016 03:59 Aangepast: 02 februari 2016 14:56
'Het is belangrijk dat dit geld zo spaarzaam mogelijk wordt uitgegeven' Beeld © ANP

Het lijkt toch nog spannend te gaan worden op 6 april, als Nederland kan stemmen vóór of tegen de associatieovereenkomst met Oekraïne. Steeds meer mensen geven aan 'ja' te zullen stemmen. Maar het nee-kamp is nog altijd in de meerderheid.

De echte campagnes moeten nog beginnen, maar toch is er al een verschuiving te zien, blijkt uit peilingen van de Volkskrant. In december leek de tegenstem met 62 procent nog fors te gaan winnen, maar dat is gedaald tot 55,5 procent. Oftewel: 44,5 procent van de mensen wil 'ja' gaan stemmen tijdens het referendum. 

Nog lang niet zeker
Overigens komt uit de peiling ook naar voren dat veel mensen het nog helemaal niet weten. Als die optie wordt gegeven blijkt dat bijna een derde van de kiezers nog geen idee heeft. 

De meeste nee-stemmers doen dat omdat ze sceptisch zijn over de EU, en bang dat de grens van Europa verder naar het oosten schuift. De regering benadrukt dat er absoluut geen sprake is van EU-lidmaatschap van Oekraïne, maar veel mensen blijven daar toch bang voor. 

Regering hoeft niet te volgen
Uit de cijfers blijkt ook dat veel kiezers vinden dat de regering de uitslag van het referendum niet hoeft te volgen. Zo’n 41 procent van de kiezers zegt dat de regering na 6 april zelf nog een afweging moet maken en daarbij de uitslag dus naast zich neer mag leggen. 

Sinds afgelopen zomer is het mogelijk om bij meer dan 300.000 handtekeningen een raadgevend referendum te organiseren over een aangenomen wet. GeenPeil begon daarop met een campagne en haalde bijna 430.000 geldige handtekeningen op. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore