Nederland

Honderden miljoenen voor zonnepanelen en isolatie van huizen blijven liggen

27 december 2015 18:22 Aangepast: 04 augustus 2017 00:22

Honderden miljoenen die zijn bedoeld om woningen energiezuiniger te maken, blijven ongebruikt liggen. Sinds twee jaar kunnen huiseigenaren die hun huis beter willen isoleren een lening aanvragen via het Energiebesparingsfonds.

Er zit 300 miljoen euro in het fonds, maar er is nog maar voor 36 miljoen euro aan aanvragen gedaan. De Tweede Kamer wil dat minister Blok hier snel iets aan doet.

Toegankelijker
Een Kamermeerderheid van PvdA, CDA, SP, D66, GroenLinks en ChristenUnie drong er al eerder op aan te kijken wat er moet gebeuren om het gebruik van de lening te stimuleren. Kort voor de kerst schreef Blok aan de Kamer dat hij daar tot april voor nodig heeft. Dat duurt de Kamer veel te lang. "Als je de rente verlaagt en zorgt dat de regels eenvoudiger worden én je geeft er meer bekendheid aan. Dan denk ik dat heel veel Nederlanders graag energie willen besparen", aldus PvdA-Kamerleid Jan Vos.

"Ik vind dat minister Blok veel meer moet doen om de regeling makkelijker en toegankelijker te maken. En te zorgen dat mensen die regeling veel beter kennen", aldus GroenLinks-Tweede Kamerlid Liesbeth van Tongeren.

Onbekend
Een van de problemen is de onbekendheid van het energiebesparingsfonds. Veel mensen weten niet eens dat het bestaat, zegt de Vereniging Eigen Huis. Leningen zijn mogelijk ook te duur. Wie via het Energiebesparingsfonds leent, betaalt een rente van ongeveer 3 procent.

"Ik zou iedereen willen oproepen dat fonds vooral snel leeg te maken", zegt PvdA'er Vos.

Meer op rtlnieuws.nl:
Goedkoop geld lenen voor energiezuinig huis

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore