Ga naar de inhoud
Nederland

Tijd voor meer speciaalbier: Bavaria neemt Palm over

Beeld © RTL Z

Bavaria neemt een meerderheidsbelang van 60 procent in de Belgische brouwerij Palm. Met de deal verstevigt de Brabantse brouwer zijn aandeel in de speciaalbiermarkt.

Vanaf 2021 moet de Palm groep voor 100 procent in handen zijn van Bavaria, melden de brouwers.  Financiële details van de deal zijn niet genoemd. 

Palm is een stuk kleiner dan Bavaria. De omzet ligt op ongeveer 10 procent van die van de Nederlandse brouwer.

Het gaat moeizaam bij Palm
Het gaat al een flink aantal jaren moeizaam bij Palm. In 2014 boekte het concern nog een nettoverlies van 443.000 euro.

Eind vorig jaar kondigde de ceo, Jan Vandewijngaerden, zijn vertrek aan. Hij stond tien jaar aan het roer van de brouwerij maar kon de neerwaartse spiraal niet keren. Zijn vertrek staat voor later deze maand gepland.

Focus op nieuwe speciaalbieren
Palm is in gaan zetten op reeks nieuwe, zwaardere speciaalbieren. Er is in ieder geval weer een beetje winst: 475 duizend euro in 2015. De grootste groei kwam van Cornet, een bier dat Palm twee jaar geleden op kleine schaal introduceerde. Vorig jaar ging het iets beter met het bedrijf. 

Brouwerijgroep Palm heeft naast Palm ook nog brouwerijen Rodenbach, De Hoorn en de Gouden Boom onder zijn hoede. Samen maken ze jaarlijks meer dan 6,5 miljoen hectoliter bier.

De Belgische traditionele speciaalbierbrouwer Boon, waar Palm een belang in heeft, valt niet onder de deal, zegt een woordvoerster van Bavaria. 

Portfolio uitbreiden
Met de overname wil Bavaria vooral zijn portfolio uitbreiden, zegt Jan-Reinier Swinkels, directievoorzitter van Bavaria in een verklaring. Het assortiment van speciaalbieren sluit volgens hem goed aan bij de merken van Bavaria en past daarom goed binnen de strategie van het bedrijf. Begin april nam Bavaria al een minderheidsbelang in de kleine Nederlandse speciaalbierbrouwerij De Molen

"Palm heeft een belangrijke plek in de Nederlandse markt en we zien mogelijkheden voor verdere internationale groei", zegt Swinkels. Bavaria krijgt zo ook toegang tot Belgische retail en horeca.

Jan Toye, de eigenaar van Palm noemt de deal 'een mijlpaal'. Met Bavaria willen de Belgen de internationale distributiekracht vergroten.

Bron: RTL Z / Loek Essers / Carien ten Have / Mathijs Smit
Meer over