Kindbruiden in Nederland

Elk jaar 250 illegale kindhuwelijken in Nederland

12 februari 2016 06:39 Aangepast: 12 februari 2016 08:45
Een protest tegen kindhuwelijken in Amsterdam Beeld © ANP

Trouwen met een minderjarige is in Nederland verboden. Toch worden in ons land elk jaar naar schatting 250 kindhuwelijken gesloten.

Dat staat in een rapport dat geschreven is in opdracht van minister Asscher van Sociale Zaken. De onderzoekers keken naar de jaren 2013 en 2014. Dat was nog voor de grote vluchtelingenstroom op gang kwam.

Exacte cijfers zijn er niet, omdat de huwelijken vaak in gesloten gemeenschappen worden voltrokken. Daarom is er een schatting gemaakt. De IND signaleerde in twee jaar tijd 29 kindhuwelijken, maar het zijn er dus veel meer. 

Kinderen naar school
Minister Asscher is geschrokken: "Kinderen horen naar school te gaan en plezier te maken, niet te trouwen. Sinds vorig jaar is een huwelijk met een minderjarige dan ook onder geen enkele voorwaarde toegestaan." Wie in Nederland iemand dwingt tot een huwelijk, riskeert een celstraf van twee jaar. 

Van de ongeveer 500 kindhuwelijken in 2013 en 2014 waren er zo'n 160 onder asielzoekers. In onder meer de Somalische gemeenschap komt het fenomeen relatief vaak voor. In veel gevallen worden de kindhuwelijken buiten het zicht of in het buitenland gesloten, waarna ze terugkeren naar Nederland.

Verdere toename
De meeste minderjarige trouwkandidaten zijn 16 of 17 jaar. Volgens de onderzoekers wordt die leeftijd hoger, omdat steeds meer ouders belang hechten aan een goede opleiding. De verwachting is wel dat het aantal kindhuwelijken verder stijgt door de toename van het aantal vluchtelingen dat naar Nederland komt. 

Het kabinet trekt de komende twee jaar 2 miljoen euro uit om de gedwongen huwelijken aan te pakken. Met dat geld worden docenten getraind in het herkennen van signalen van huwelijksdwang. Verder zijn vrijwilligers opgeleid om gedwongen huwelijken en andere 'taboe-onderwerpen' bespreekbaar te maken.

Meer op rtlnieuws.nl: 

RTL Nieuws / ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore