Ga naar de inhoud
Nederland

Spandoek met hakenkruis in prullenbak bij azc-protest Enschede? Dat mag niet

Het bewuste spandoek met het hakenkruis, links onderin de hoek. Beeld © TV Enschede

Het hakenkruis afbeelden is strafbaar. Ook als demonstranten dat tonen op een spandoek om daarmee juist afstand te nemen van het nazisme. Dat zegt de politie tegen RTL Nieuws.

Bij een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum naar Enschede werden vanmiddag aanhangers van anti-islambeweging Pegida opgepakt omdat ze het hakenkruis hadden getoond. Op een van hun spandoeken stond een mannetje dat het hakenkruis in de prullenbak gooit naast de tekst 'geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied'.

En dat mag niet, op basis van de noodverordening die vanmiddag gold in Enschede, zegt een woordvoerster van de politie. Ze zegt dat het Openbaar Ministerie 'aan de hand van de context' beoordeelt hoe zij de zaak verder afwikkelt. De woordvoerster wil verder niet zeggen of de politie gelukkig is met de aanhouding. "Daar doe ik geen uitspraken over. Ik kan alleen zeggen dat er op deze manier is gehandeld."

Verboden wapenbezit
In Enschede werden verder nog vier mensen opgepakt vanwege verboden wapenbezit. Het ging daarbij om messen.

Zo'n tweehonderd betogers waren aanwezig bij de demonstratie tegen de plannen van de gemeente om een azc te bouwen in het Eschmarkerveld. Demonstranten Tegen Gemeenten (DTG) had de protestmars georganiseerd.

Varkenskoppen neergelegd
Vorig jaar oktober werden bij een demonstratie in Enschede tegen de komst van het azc arrestaties verricht wegens mishandeling, belediging en het brengen van de Hitlergroet. Ook werden vorig jaar varkenskoppen neergelegd bij het terrein waar het centrum moet verrijzen.

Ook in de onderstaande reportage van TV Enschede is het desbetreffende spandoek met het hakenkruis te zien. Het komt (links onderin de hoek) in beeld vanaf 11 seconden:

Meer op rtlnieuws.nl:
Zes man opgepakt bij anti-azc demonstratie

Bron: RTL Nieuws