Nederland

Schrijnende getuigenissen kindermoorden Apeldoorn: 'Ze wilden niet dood'

16 februari 2016 17:05 Aangepast: 16 februari 2016 17:27
Aurélie V. in de rechtbank. Beeld © ANP

We hadden moeten ingrijpen. Dat zeggen nabestaanden van twee door hun moeder vermoorde kinderen uit Apeldoorn. "Ik ben meer schuldig dan jij", zei de vader van verdachte Aurélie V. in de rechtbank tegen zijn dochter.

De 36-jarige Aurélie V. bracht haar 8-jarige zoon en haar dochter van 6 in oktober 2013 om. Volgens haar speelden de antidepressiva die ze slikte daarbij een rol.

'Ik heb niet ingegrepen'
"Ik had moeten zien wat er aan het gebeuren was", zei haar vader. "Ik was niet vertroebeld en verdoofd door medicatie. Ik heb niet ingegrepen. We zijn er niet geweest om de kinderen te beschermen." Terwijl hij dat zei, brak zijn dochter in het beklaagdenbankje in tranen uit.

Ook de vader van de kinderen getuigde in de rechtbank. Over hoe hij 's ochtends gedag zei tegen zijn kinderen en nietsvermoedend naar zijn werk vertrok. Die avond moest hij zijn kinderen identificeren. "Ze staarden door de openingen van hun lijkzakken", herinnert hij zich dat moment.

Veilige plek
Volgens hem zijn de kinderen op gruwelijke wijze vermoord 'op de plek waar ze veilig zouden moeten zijn'. Zijn meervoudig gehandicapte zoon had zijn hele leven gevochten om in leven te blijven, zei de vader. De jongen en zijn zus wilden niet dood. "Ondanks zijn beperkingen genoot hij van het leven." 

De zus van V. vertelde dat ze zag hoe zwaar het gezin het had met de handicaps van de jongen. Meerdere keren waren zijn epileptische aanvallen zo snel, dat een ambulance moest worden gebeld. "Verschillende keren hebben we voor zijn leven gevreesd."

Antidepressiva?
Donderdag is het woord aan deskundigen. Die moeten getuigen over de vraag of het antidepressivum dat V. gebruikte, paroxetine. V. zegt dat ze het middel niet gebruikte zoals het hoorde, en soms zelfs een dubbele dosis nam.

"Ik raakte erdoor afgevlakt, rustiger, afgestompt." Maar volgens haar kreeg ze er ook veel huilbuien van, raakte ze door het middel in de war en veroorzaakte het rusteloosheid. Haar advocaten denken dat het antidepressivum een rol speelde bij de angsten en agressie waar V. mee kampte.

Meer op rtlnieuws.nl:
Moeder opgepakt voor dood kinderen Apeldoorn

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore