Ga naar de inhoud
Nederland

Asscher: Dalend gebruik kinderopvang zorgelijk

Beeld © RTL Nieuws

Mensen met lage inkomens maken minder gebruik van de kinderopvang. Minister Asscher van Sociale Zaken noemt deze ontwikkeling zorgelijk en gaat kijken wat hier achter zit. "Het is heel belangrijk dat iedereen gebruik kan maken van deze voorziening, zodat beide ouders aan het werk kunnen."

Vooral bij de laagste inkomensgroepen daalde het gebruik van de kinderopvang, blijkt uit cijfers van het ministerie van Sociale Zaken. Onder mensen met een inkomen tussen de 20.000 en 35.000 euro daalde het gebruik van de kinderopvang met bijna 10 procent. Mensen met een laag inkomen hoeven maar een klein deel van de kosten zelf te betalen. Asscher: "Het kan zijn dat de eigen bijdrage – hoe laag die ook is – toch een probleem is. Maar ik ga ook kijken wat er nog meer aan de hand kan zijn." Onder hogere inkomens is het gebruik juist toegenomen.

Om het gebruik van de kinderopvang te stimuleren, verhoogt het kabinet de kinderopvangtoeslag volgend jaar fors. Een gemiddeld gezin gaat er al snel tientallen euro's op vooruit. Bij ouders die heel veel gebruik maken van kinderopvang kan het gaan om enkele honderden euro's.

Meer doen
Belangenvereniging voor ouders in de kinderopvang Boink reageert geschrokken. "Deze cijfers liegen niet", zegt voorzitter Gjalt Jellesma. "Het kabinet moet echt meer doen voor lage inkomens, anders wordt de kinderopvang elitair en onbereikbaar.”

Meer op rtlnieuws.nl: