Nederland

Dumoulin fietste de Giro voor 69 euro per kilometer

29 mei 2017 09:50 Aangepast: 28 juli 2017 00:00
Tom Dumoulin na zijn overwinning. Beeld © ANP

Tom Dumoulin is de nieuwste Nederlandse wielerheld met zijn zege in de Giro d'Italia. Dumoulin zal natuurlijk zeggen dat het hem om de eer gaat, maar met de verdiende Italiaanse euro's zal hij ook niet ongelukkig zijn.

Alles bij elkaar fietste Dumoulin 247.706 euro bij elkaar. De winst van de Giro leverde 205.668 euro op. Ter vergelijking: de winnaar van de Tour de France strijkt een half miljoen euro op. Iedere dag dat Dumoulin in de roze leiderstrui reed, verdiende hij nog eens 1000 euro (9000 euro in totaal).

Delen met de ploeg

En dan zijn er nog de etappes. Elke  dag was er bij de finish geld te verdienen voor de nummer 1 tot en met de nummer 20 van de rit. 11.010 euro voor de winnaar, 276 euro voor de nummers 10 tot en met 20. Dumoulin won twee ritten en eindigde nog enkele andere keren in de top, waardoor dat bedrag uitkomt op 33.038 euro. In totaal heeft Dumoulin dus 247.706 euro bij elkaar gefietst. De Giro was in totaal 3572,2 kilometer, een simpele rekensom leert dat Dumoulin dus drie weken rondreed voor 69 euro per kilometer.  

Helaas voor hem gaat dat niet allemaal zijn eigen zak in. Dumoulin is onderdeel van Team Sunweb en krijgt salaris van de ploeg. Net als de andere renners, teamleiders, materiaalmannen en alle andere mensen die op de loonlijst staan. Dumoulin is dus niet in één klap honderdduizenden euro's rijker, maar kan in de toekomst wel zijn financiële voordeel doen met de Giro-winst.

Salaris Froome en Nibali

Volgens onderzoek van Sky Sports verdienden wereldsterren als Chris Froome en Vincenzo Nibali in 2015 tussen de 2,5 en 3,5 miljoen euro per jaar. Nibali werd nu derde in de Giro. Dumoulin heeft dus een goede onderhandelingspositie voor zijn volgende contractbesprekingen.

Dumoulin met zijn teamgenoten op het podium na de overwinning.

Tom Dumoulin gaat eerst genieten van de zege:

 

Meer op rtlnieuws.nl:
Trots op Dumoulin: 'Topdag voor het Nederlandse wielrennen!'

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van