Ga naar de inhoud
Nederland

Homo's in azc: 'We leven voortdurend in angst'

Asielzoekers in Heumensoord Beeld © ANP

Alaa Ammar vluchtte naar Nederland, niet alleen voor de oorlog in Syrië maar ook voor vervolging omdat hij homo is. Hij vond niet de veilige haven waarop hij hoopte. Helaas staat zijn verhaal niet op zich.

De 28-jarige Ammar kwam samen met vier andere homoseksuele vrienden terecht in het aanmeldcentrum in Ter Apel. "Al na een uur zochten ze ons op. Na drie uur begonnen ze met vechten", zegt Ammar in een interview met persbureau AP.

Overal in Europa ellende
Volgens AP hebben overal in Europa homoseksuele vluchtelingen last van verbaal en fysiek geweld en seksueel misbruik, meestal door medevluchtelingen. Behalve in Nederland zijn er grote incidenten bekend in Spanje, Denemarken, Zweden, Finland en Duitsland. Alleen al in de regio Berlijn zijn er van augustus tot eind januari 106 gevallen bekend van geweld geweld tegen homoseksuelen en transgendervluchtelingen. 

De vrees bestaat dat het slechts een topje van de ijsberg is, omdat het meestal niet wordt gemeld. Vluchtelingen zijn bang dat ze hun asielprocedure in gevaar brengen als ze naar de politie gaan. Bescherming is er nauwelijks, zeker in de grote azc’s leven veel mensen in een kleine ruimte bij elkaar.

Veel migranten zijn afkomstig uit conservatieve islamitische landen waar homoseksualiteit taboe is. In Syrië is homoseksualiteit illegaal. Op internet circuleren video’s van terreurgroep IS waarop te zien is dat homo’s van flatgebouwen worden gegooid.

Voortdurende angst
"Homovluchtelingen leven in voortdurende angst", zegt de 40-jarige Syrische vluchteling Hassino die in 2014 naar Duitsland kwam. Hij moest vluchten uit het azc in Berlijn. "Zelfs als ze niet weten dat je homo bent, is er de angst dat dit toch naar buiten komt."

In Spanje werden migranten uit Kameroen en Marokko mishandeld in asielzoekerscentra. Ze hebben nu een speciaal verzoek in gediend bij de Spaanse regering om een status te krijgen vanwege die mishandelingen. In Finland is na enkele gevallen van mishandeling besloten om aparte ruimtes te maken voor homo’s die bang zijn voor anderen.

Thumbnail

In Zweden werd een asielzoeker tot vijf maanden cel veroordeeld omdat hij een homoseksuele vluchteling met de dood had bedreigd, gespuugd en bewusteloos had geschopt. De veroordeelde man was verbolgen dat in Zweden homoseksualiteit is toegestaan. Hij zei tijdens zijn rechtszaak dat alle homo’s afgeslacht moeten worden.

In ons land sloeg het College voor de Rechten van de Mens vorige maand alarm over de situatie in het azc Heumensoord bij Nijmegen waar lesbiennes en homo's regelmatig mishandeld zouden worden. Zo zou er een asielzoeker zijn die herhaaldelijk uitwerpselen in zijn bed vond en bedreigd werd door medebewoners. Hij vond briefjes op zijn bed met teksten als 'dood aan alle homo's' en 'we willen hier geen homo's'.

In Amsterdam wel veilig
Alaa Ammar is nadat hij was mishandeld in Ter Apel overgebracht naar een asielzoekerscentrum in Apeldoorn. Ook daar ging het mis. Hij werd aangevallen door drie vluchtelingen en in de wasruimte probeerde iemand hem te steken. "Je kon in hun ogen zien dat ze me pijn wilden doen."

Na die incidenten ging Ammar weer terug naar Ter Apel, waar hij in een caravan naast het azc terechtkwam. Medewerkers van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) raadden hem aan om de deuren en ramen goed dicht te houden.

Nu woont hij in Amsterdam en voelt hij zich voor het eerst echt een beetje veilig. "Hier kan het de mensen niet schelen dat ik homo ben. Als ik wil, schreeuw ik het van de daken: ik ben homo. Dan roepen zij: welkom!"

Meer op rtlnieuws.nl:
Homoseksuele vluchteling opgevangen door gay stel