Ga naar de inhoud
Nederland

OM: Pegida-spandoek met hakenkruis in prullenbak niet strafbaar

Het bewuste spandoek met het hakenkruis, links onderin de hoek. Beeld © TV Enschede

Het hakenkruis afbeelden is niet strafbaar, als degene die het toont daarmee afstand neemt van het nazisme. Zoals bijvoorbeeld de aanhangers van anti-islambeweging Pegida onlangs deden met een spandoek in Enschede.

Bij een demonstratie tegen de komst van een asielzoekerscentrum naar Enschede werden anderhalve week geleden vier aanangers van Pegida opgepakt omdat ze het hakenkruis hadden getoond. Op een van hun spandoeken stond een mannetje dat het hakenkruis in de prullenbak gooit naast de tekst 'geweldloos en verenigd tegen geloofs- en andere oorlogen op Europees grondgebied'.

De politie arresteerde hen op basis van de noodverordening die gold in Enschede. Die bepaalde dat het tonen van het hakenkruis niet mocht.

Geen strafbaar feit
Maar het Openbaar Ministerie heeft de zaak tegen de vier toch geseponeerd. Wat ze deden is niet strafbaar, bevestigt het OM aan Tubantia. "Er moet goed naar de context van de afbeelding worden gekeken. De vier zijn onterecht als verdachte aangemerkt. Ze pleegden geen strafbaar feit."

Meer op rtlnieuws.nl:
Spandoek met hakenkruis in prullenbak bij azc-protest Enschede? Dat mag niet

Bron: RTL Nieuws