De energierekening gaat in de komende drie jaar flink omhoog. Dat komt omdat de Opslag Duurzame Energie (ODE), waarmee we bijdragen aan subsidies voor zonne- en windenergieprojecten, drie keer zo hoog wordt.
Een gemiddeld gezin betaalt nu 60 euro per jaar aan de heffing. Tot 2020 gaat dat in stappen omhoog naar 200 euro per jaar, meldt vergelijkingssite Pricewise. Een woordvoerder van het ministerie van Economische Zaken bevestigt dat.
De heffing is in 2013 ingevoerd en kostte toen voor een gemiddeld huishouden nog geen tientje per jaar. Met de opbrengsten uit de ODE-heffing wordt de Subsidieregeling Duurzame Energie (SDE) gevuld, het potje waarmee duurzame energieprojecten in Nederland worden gefinancierd, zoals windmolens en zonne-energieprojecten. In 2020 moet dat 2,3 miljard euro opleveren.
Energiedoelstellingen
Nederland moet hard aan de bak om in 2020 te voldoen aan de Europese energiedoelstellingen. De EU heeft met lidstaten bindende afspraken gemaakt om in dat jaar 20 procent van alle energie uit hernieuwbare bronnen te halen, zoals wind, zon en water. Alle landen liggen op schema, behalve Frankrijk, Luxemburg en Nederland, waarschuwde de Europese Commissie vorige week.
Om op koers te blijven liggen voor 2020 had in 2015 een percentage van 7,6 gehaald moeten worden, maar dat was 5,8 procent, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Ook duurder door transportkosten
De ODE-heffing is niet de enige verhoging op de energierekening. In 2017 valt de energierekening hiernaast gemiddeld nog zo'n 13 euro per jaar hoger uit, doordat netwerkbeheerders meer kosten mogen doorberekenen voor het transport van energie.