Nederland

Gebeld door nummer met +22 of +44? Neem niet op!

25 februari 2016 19:11 Aangepast: 26 februari 2016 17:10

Gebeld door een onbekend buitenlands nummer dat begint met +22 of +44? Neem niet op en bel ook niet terug.

Als je terugbelt, kost het je namelijk flink wat geld omdat er fraudeurs met die nummers actief zijn. Die waarschuwing doen de Fraudehelpsdesk en meerdere providers.

Hou ze aan het lijntje
"Wanneer je terugbelt dan hoor je niks, maar er wordt wel een verbinding tot stand gebracht waar kosten aan verbonden zijn", schrijft provider Tele2. "Je hoeft je geen zorgen te maken dat je gehackt bent, dit is niet mogelijk. Heb je toch opgenomen, dan zijn daar geen kosten aan verbonden. Dit gebeurt pas als je zelf terugbelt."

Fraudeurs
De laatste maanden zijn zogenoemde wangiri-fraudeurs actiever geworden in Nederland. In januari en februari van dit jaar kreeg de Fraudehelpdesk al meer meldingen binnen over deze soort fraude dan over heel 2015. Het gaat om telefoonnummers uit verre landen, zoals Madagaskar en Afghanistan. Mensen melden bijvoorbeeld dat ze worden gebeld omdat er een postpakket voor ze zou klaarstaan. 

Tips
Wat moet je doen als er vreemd nummer in beeld staat? Vijf tips van de Fraudehelpdesk:

  • Spreekt de beller Engels met een sterk Indiaas of Pakistaans accent? Dan is de kans groot dat het gaat om een Microsoftbeller. Die gebruiken de smoes dat er iets mis is met je computer. Simpel advies: ophangen!
  • Als je ophangt, dan kan het gebeuren dat de beller een zielig verhaal afsteekt over verlies van zijn baan en de positie van zijn familie. Laat je niet van de wijs brengen en verbreek de verbinding.
  • Geef nooit de besturing over je computer uit handen. Download ook niet iets op verzoek van de beller, de kans is groot dat de oplichter daarna van afstand jouw computer kan bedienen.
  • Als er zogenaamd een postpakketje klaarligt en de beller vraagt om allerlei persoonsgegevens, dan zal het ook om oplichters gaan.
  • Betaal niet voor iets, omdat je zogenaamd een ‘gratis geschenk’ krijgt.
RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore