Nederland

Komend weekend op wintersport? Je hebt je sneeuwkettingen hard nodig

25 februari 2016 10:30 Aangepast: 01 augustus 2017 07:30
Vorig jaar zorgde hevige sneeuwval voor monsterfiles in Frankrijk. Beeld © Arjan Dijkman

Volgende week zijn de laatste vakantiegangers aan de beurt: regio noord heeft dan voorjaarsvakantie. Veel wintersportliefhebbers vertrekken dan ook komend weekend naar de bergen. Maar de omstandigheden op de weg zijn verre van ideaal: er kan meer dan anderhalve meter sneeuw vallen.

"Het gaat zaterdag en zondag heftig sneeuwen aan de zuidwestkant van de Alpen", vertelt RTL-weerman Dennis Wilt. "Lokaal kan er ruim anderhalve meter vallen. We hebben te maken met een zogenaamde 'Südstau', daardoor gaat het aan de zuidkant van de Alpen flink sneeuwen. Denk dan vooral aan de zuidelijke wintersportgebieden in Frankrijk, Zwitserland en de gebieden aan zuidwestkant van de Italiaanse Alpen."

'Oefenen met sneeuwkettingen'
En dat gaat voor veel problemen zorgen, verwacht Wilt. "De sneeuw zal zeker grote gevolgen hebben voor het verkeer. Zorg er dus voor dat je goed voorbereid op pad gaat. Neem je sneeuwkettingen mee, en zorg ervoor dat je weet hoe je ze moet bevestigen. Ook is het belangrijk dat je genoeg proviand bij je hebt. Vorig jaar hadden we te maken met een soortgelijke situatie. Toen raakte het verkeer compleet ontregeld en hebben mensen op sommige plaatsen zelfs de nacht doorgebracht in de auto."

En eenmaal aangekomen op bestemming is het ook nog opletten geblazen. "De grote hoeveelheid sneeuw kan ook tot lawines leiden."

Meer op rtlnieuws.nl
Gevaar op de piste: wintersporters zoeken grenzen op met ski-apps

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van