Nederland

Verdachte asielzoekers kunnen niet worden uitgezet, hoe zit dat?

29 februari 2016 16:17 Aangepast: 29 februari 2016 16:43
Asielzoekers in Heumensoord (archieffoto). Beeld © ANP

Het afgelopen jaar hebben 30 mensen de status 1F gekregen. Dat betekent dat zij verdacht worden van oorlogsmisdrijven en daarom geen recht hebben op asiel. De meesten kunnen echter niet worden uitgezet. Hoe zit dat? We vroegen het criminoloog Maarten Bolhuis, verbonden aan de Vrije Universiteit (VU).

1. Wanneer krijgt een asielzoeker een 1F-status?
"Alle Europese landen zijn gebonden aan dezelfde regels, maar hoe zij hier mee omgaan is verschillend. Nederland trekt een duidelijke lijn. Niet alleen wordt een asielaanvraag geweigerd als iemand in verband wordt gebracht met oorlogsmisdaden, hij of zij heeft dan geen enkele andere mogelijkheid meer om een verblijfsvergunning te krijgen."

2. Kunnen ze strafrechtelijk vervolgd worden?
"Dat blijkt in de praktijk heel lastig. Je hebt bewijs nodig om iemand te veroordelen. Dat is moeilijk te halen in een oorlogsgebied waar je niet heen kunt."

3. Wat zijn de consequenties van zo’n 1F-status?
"Mensen met zo’n status gaan de illegaliteit in. In principe moeten ze Nederland binnen vier weken zelfstandig verlaten of worden ze uitgezet. Maar velen kunnen niet worden uitgezet, bijvoorbeeld omdat het thuisland onveilig is. Dat betekent dat iemand letterlijk op straat komt te staan. Ze kunnen nergens heen."

4. Wat als ze een gezin hebben, kunnen ze daar dan niet wonen?
"Je ziet vaak dat mannen uit bijvoorbeeld Syrië en Afghanistan met vrouw en kinderen reizen. De kans is groot dat die op basis van hun eigen verhaal wel asiel krijgen. Mensen met een 1F-status die vrouw en kinderen hebben, wonen bij hen in huis. Het is niet per definitie strafbaar om illegalen te huisvesten, maar zo’n gezin kan dan bijvoorbeeld geen aanspraak maken op toeslagen of verleende toeslagen kunnen worden ingetrokken."

5. Zijn er uitzonderingen mogelijk?
"Er is één ontsnappingsmogelijkheid: de duurzaamheids- en proportionaliteitstoets. Als een vreemdeling al heel lang in deze situatie zit, er geen uitzicht is op verandering en als hij niet kan worden uitgezet, dan kan hij op basis van deze toets alsnog een vergunning krijgen. Maar er zijn strenge voorwaarden, dus dat is wel heel uitzonderlijk. Sinds deze toets is bedacht is op grond daarvan in tien gevallen een verblijfsvergunning verleend."

Meer op rtlnieuws.nl:
Afgelopen jaar 30 verdachte asielzoekers naar Nederland

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore