Nederland

Politie: 'Die geldezels zijn dom bezig'

01 maart 2016 11:54 Aangepast: 01 maart 2016 11:55
Beeld © ANP

Geldezels worden ze genoemd, mensen die bewust en tegen een kleine vergoeding hun bankrekening beschikbaar stellen aan criminelen. Dat is strafbaar, en dus wordt er jacht op hen gemaakt.

Zo zijn vorige week in Europa 200 van deze geldezels opgepakt, onder wie 50 Nederlanders. Het bedrag dat door criminelen op de rekeningen werd gestort, is minimaal 7,5 miljoen euro. De Nederlandse geldezels waren goed voor zo'n 800.000 euro.

Dom bezig
De Nederlandse verdachten zijn na verhoor weer vrijgelaten. Ze moeten nog wel voor de rechter verschijnen. Een politiewoordvoerder legt uit waarom geldezels dom bezig zijn: "Mensen zien de gevolgen niet, het risico dat ze lopen voor bijvoorbeeld de 50 euro die ze krijgen. Als je gepakt wordt, krijg je een straf en een strafblad. Je moet het geld terugbetalen en je komt op de zwarte lijst van banken. Dan kun je geen rekeningen meer openen en geen leningen meer sluiten.''

Het gaat vaak om jonge mensen die zich door criminelen laten gebruiken, zegt hij. "Dat komt ze duur te staan en blijft ze achtervolgen."

Meer op rtlnieuws.nl:
Drugssmokkel met ambulances leverde 2,2 miljard op

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore