Nederland

'Recht op zitplaats in trein bestaat niet'

01 maart 2016 14:20 Aangepast: 01 augustus 2017 06:30
Beeld © Wouter van Lent

Treinreizigers hebben geen recht op een zitplaats in de trein. Dat zegt NS-topman Roger van Boxtel. Hij presenteert vandaag de strategie van de spoorwegen voor de komende drie jaar.

Om drukte in de treinen en het tekort aan zitplaatsen in de wagons terug te dringen, wil Van Boxtel afspraken maken met hogescholen en universiteiten over lestijden. Zo kan de drukte beter worden gespreid. 

Eind vorig jaar kondigde de NS maatregelen aan om overvolle treinen tegen te gaan. Reizigers merken daar nog weinig van. "Dat komt omdat het langzaam gaat", zegt Van Boxtel. "We hebben veel geïnvesteerd in nieuwe treinen, maar die zijn er niet allemaal in een keer. De komende jaren komt er meer capaciteit."

De kleinere maatregelen die de NS al heeft ingevoerd, zoals het deels afschaffen van de eerste klas en het inzetten van bussen heeft een beperkt effect. "Wie wil reist tijdens de drukke ochtendspits heeft een kleine kans op een zitplek", beaamt Van Boxtel.

Stoppen met winkels
De Nederlandse Spoorwegen stoppen voor een belangrijk deel met de exploitatie van stationswinkels. NS wil zich helemaal richten op het verbeteren van treindiensten van de intercity's en stoptreinen. Ook zal het spoorbedrijf niet meer meedingen naar regionale bus- en spoorconcessies. Het busbedrijf Qbuzz wordt op termijn verkocht.

Het bedrijf wil de komende jaren ruim 3 miljard euro investeren, waarvan 2,5 miljard in het vernieuwen en uitbreiden van het treinenpark. Ook steekt de NS 300 miljoen euro in het verbeteren van reisinformatie, wifi in treinen en nieuwe betaalmethodes. Bovendien trekt de NS eenzelfde bedrag uit om voorzieningen op stations, zoals parkeren en kiosken, te verbeteren.

Meer op rtlnieuws.nl:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore