Nederland

Sneller beter met muziek? Erasmus MC zoekt het uit

02 maart 2016 15:12 Aangepast: 20 juni 2016 11:22
De vleugel in de hal van het Erasmus MC. Beeld © YouTube

Als op sommige stations een piano staat, waarom dan niet in een ziekenhuis? Dus prijkt er sinds kort een vleugel in de hal van het Erasmus MC. Het ziekenhuis in Rotterdam onderzoekt of patiënten zich beter gaan voelen door muziek.

Luister je naar muziek, dan kun je lekkerder in je vel komen te zitten – dat wisten de oude Grieken al. Maar betekent dat ook dat een patiënt zich beter voelt, of misschien wel sneller geneest, als je hem rondom een operatie laat luisteren naar zijn favoriete muziek?

Thumbnail

Muziek als Medicijn
Geen gekke vraag, dacht Aniek de Rooij. Ze studeerde niet alleen geneeskunde, maar deed ook het conservatorium. En op het Erasmus MC sloot ze zich aan bij de onderzoeksgroep Muziek als Medicijn, opgericht door hoogleraar chirurgie Hans Jeekel.

"Of de piano helpt?" Aniek lacht. "Het is in elk geval heel gezellig als je binnenkomt en iemand zit te spelen." Ze vertelt dat patiënten het instrument sinds kort behangen met briefjes en kaartjes: 'Bedankt voor de mooie muziek'.

Positief effect
Als het aan haar ligt, krijgen patiënten in de toekomst vaker muziek te horen. Wat het onderzoek zou kunnen uitwijzen, is dat muziek rondom operaties een positief effect teweegbrengt waardoor pijn en angst minder worden. "Het uiteindelijke doel is het ontwikkelen van richtlijnen om het standaard bij de zorg rondom de operatie te krijgen. Maar dat valt of staat met het bewijs."

De laatste jaren is in de geneeskunde steeds meer aandacht voor wat wordt omschreven als een 'healing environment': omstandigheden die het herstel bevorderen. Daar zou muziek ook bij kunnen horen, maar er is een lange weg te gaan. "Het is nog een hele stap om ervoor te zorgen dat in Nederland iedereen bij operaties de mogelijkheid krijgt om muziek te luisteren."

Gemiste kans
Als het blijkt te werken, liggen de voordelen er dik bovenop, zegt Aniek. "Het is makkelijk te realiseren én het is niet duur." Muziek, zegt ze, 'doet zo veel voor ons, dat het een gemiste kans is als je er niet serieus naar kijkt'.

Intussen geniet ze bijna elke dag van de klanken in de hal van het ziekenhuis. "Natuurlijk hoor je geregeld die muziek uit de film Amélie voorbijkomen, of My Heart Will Go On", lacht ze. "Maar ik heb ook al heel wat fantastische pianisten horen spelen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore