Nederland

'Nederland wil vier onderzeeërs kopen'

04 maart 2016 03:49 Aangepast: 04 maart 2016 12:09
Nederlandse onderzeeboot (archieffoto) Beeld © ANP

Nederland wil rond 2023 vier nieuwe onderzeeërs kopen, voor zeker 2,5 miljard euro. Het besluit daarover moet pas in 2018 vallen, maar nu al maken experts zich zorgen over de gang van zaken.

Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Hoewel de Kamer nog moet vergaderen over de eventuele aanschaf, is volgens die krant achter de schermen al veel geregeld. Deskundigen zouden zich zorgen maken over de kosten en het feit dat veel besluiten al achter gesloten deuren zouden zijn genomen.

Volgens minister Jeanine Hennis-Plasschaert is er nog helemaal niets besloten. "We zitten helemaal aan het begin. Over aantallen en bedragen kan ik niets zeggen. Laat staan over eisen. Het aanschafproces is zo ingericht dat er een centrale plek is voor de Tweede Kamer. Van het in stilte uitgeven is geen sprake."

Nieuwe JSF?
De krant maakt de vergelijking met de nieuwe straaljager JSF, waarover jarenlang is gedebatteerd. Maar over de aanschaf van de onderzeeërs is nog maar weinig gesproken. De Kamer praat er op 16 maart over, maar de vraag is hoeveel invloed Kamerleden nog kunnen uitoefenen. De marine zou een 'dominante' rol spelen in de informatievoorziening. 

Zo zou de marine willen dat de boten worden gemaakt door de Nederlandse bouwer Damen, samen met het Zweedse Saab. De marine wil de boten gebruiken om handelsroutes te beschermen en inlichtingen mee te kunnen verzamelen. De NAVO zou regelmatig een verzoek doen aan de Nederlandse boten. Dat komt onder meer doordat de Nederlandse onderzeeërs, die diesel-elektrisch zijn, dichter bij de kust kunnen komen dan hun nucleaire tegenhangers uit onder meer Frankrijk.

Voor de boten zou 2,5 miljard beschikbaar zijn. Tegen marineschepen.nl zou de Nederlandse bouwer al hebben gezegd dat dat 'wat krap begroot is'. 

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore