Nederland

Zussen Thea en Ria werkten 42 jaar bij V&D: 'Wat hebben we gehuild'

17 februari 2016 17:00 Aangepast: 01 augustus 2017 09:30
Thea en Ria van Baarlen.

Ruim 42 jaar hebben tweelingzussen Thea en Ria van Baarlen bij de V&D in Den Haag gewerkt. "We waren één grote familie. Het is zo teleurstellend dat het zo moet eindigen."

Ze zijn al 70 jaar twee handen op een buik. "We doen alles samen. Gingen naar dezelfde school, deden dezelfde studie, hebben dezelfde vrienden, staan zomers op dezelfde camping", vertelt Thea. "We zijn alleen niet met dezelfde man getrouwd."

Huwelijken gesloten
Op hun 16de gingen de tweelingzusjes bij de V&D werken. In Den Haag, afdeling parfumerie. "Toen was Den Haag nog het hoofdkantoor van V&D. Er werkte zo'n 4000 man. We deelden lief en leed. Er zijn door de jaren heen heel wat huwelijken gesloten."

Zus Ria had een bijzondere functie: zij mocht de parfum voor Anton Dreesmann maken, de oprichter van de warenhuisketen. "We zagen Anton iedere dag. Hij zat op de vierde verdieping. Als Anton nu zou weten wat er aan de hand is, zou hij zich omdraaien in zijn graf."


Thumbnail

Kunstzolen


Al is het jaren en jaren geleden, het sollicitatiegesprek kan Thea zich nog herinneren als de dag van gisteren. "Mijn zus en ik mochten op één voorwaarde bij de V&D komen werken. Dat we kunstzolen zouden aanschaffen en die iedere dag zouden dragen. Zodat onze rug en voeten niet kapot zouden gaan."

De kunstzolen hebben ze nooit aangehad. "Nog geen uur. Maar we hebben wel met heel veel plezier bij de V&D gewerkt. Iedere dag weer. V&D was een fantastische werkgever."

Schat in de muur
Nog een ander ding weet Thea als de dag van gisteren. "We hebben in de beginjaren een soort schat in de muur van het V&D-gebouw gemetseld. Een kistje met daarin allerlei spullen uit die tijd, zoals een tv en stofzuiger", legt Thea uit.

Bedoeling was dat die schat 100 jaar later zou worden opengemaakt. Maar nu de V&D failliet is, moet de schat eerder worden geopend. Wanneer en hoe? De zusjes hebben geen idee. "We weten niet eens zeker of het kistje er nog ligt. Maar het zou heel mooi zijn om het nu weer te openen."

Bij de V&D is niemand meer bereikbaar om te bevestigen of de schat er nog ligt.

Betrokken met het personeel
Ook al zijn de tweelingzusjes al jaren met pensioen, ze zijn nog altijd heel erg begaan met het personeel. Dinsdag zijn ze naar de V&D gegaan, nadat bekend was geworden dat de keten niet meer opengaat. "We hebben met elkaar een potje staan huilen. Het is zo verdrietig voor iedereen. Zo teleurstellend dat het niet is gelukt", vertelt Thea geëmotioneerd. 

Waar het aan ligt? "Ik denk dat de torenhoge huren van de panden een belangrijke reden zijn geweest dat alles op de fles is gegaan. De V&D in Den Haag was in onze tijd altijd winstgevend. Ik denk nog vaak terug aan die mooie tijden."

Thumbnail

Meer op rtlnieuws.nl:
Foto's lege schappen bij V&D

 

 

RTL Nieuws / Agnes de Goede

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore