Ga naar de inhoud
Nederland

Vermogende Rotterdamse havenfamilie koopt 200 huizen voor vluchtelingen

De Erasmusbrug in het centrum van Rotterdam. Beeld © ANP

Een Rotterdamse stichting is een initiatief gestart om Syrische gezinnen een dak boven hun hoofd te bieden. De stichting wil 200 huizen kopen. Met de huur die de gezinnen betalen, wordt een taal- en integratieprogramma voor hen gefinancierd.

Stichting De Verre Bergen heeft in totaal 20 miljoen euro vrijgemaakt om huizen door heel Rotterdam op te kopen. Tot nu toe zijn er al ongeveer honderd huizen gekocht, zegt directeur Roelof Prins tegen RTL Nieuws. De huizen worden door de hele stad opgekocht, behalve in de wijken waar bewoners aan een inkomenstoets moeten voldoen.

"We hebben nu een team van vier mensen die naar woningen zoeken. Als er een wordt gevonden die ons aanstaat, dan kopen we die", legt Prins uit. Door de gezinnen middenin wijken te laten wonen, hoopt de stichting dat kinderen met vriendjes uit de wijk gaan spelen, goed Nederlands leren en goede scholing krijgen.

Syrische gezinnen
De mensen die meedoen aan het project worden door de Erasmus Universiteit gevolgd. Die gaat kijken hoe hun integratie vordert in vergelijking met een controlegroep.

Om het talenprogramma makkelijk te maken, is het programma gericht op Syrische gezinnen. De eerste gezinnen worden in juni verwacht. De stad moet in de eerste helft van dit jaar 906 zogeheten statushouders huisvesten.

Vermogende familie
De stichting Verre Bergen is een initiatief van de vermogende havenfamilie Van der Vorm met als doel 'een beter en sterker' Rotterdam. De familie is grootaandeelhouder van investeringsmaatschappij HAL, die weer aandelenbelangen heeft in grote havenbedrijven zoals Vopak en Boskalis.

Meer op rtlnieuws.nl:
Kabinet houdt rekening met 94.000 asielzoekers dit jaar