Ga naar de inhoud
Het financiële plaatje

Koninginnegroente asperge: het witte goud

Beeld © ANP (Archieffoto)

Restaurants in vooral Brabant en Limburg hebben speciale aspergemenu's, er is dit jaar voor het eerst een officiële dag ter ere van de groente en de eerste oogst van asperges uit de volle grond was landelijk nieuws. Het witte goud is hot, reden voor RTL Z de koninginnegroente eens onder de loep te nemen in het financiële plaatje.

Het officiële aspergeseizoen wordt namelijk pas geopend op de tweede donderdag van april, vertelt Anneloes Meelkop van het Nederlands Asperge Centrum. "Dat is altijd op deze dag, om niet afhankelijk te zijn van het weer en dan zijn er voldoende asperges voor de consument", legt ze uit. Het oogstseizoen duurt tot 24 juni, tot Sint Jan, een feestdag ter ere van Johannes de Doper. Daarna hebben de planten rust nodig om het volgende seizoen 'ook weer te kunnen presteren'. 

Vraag en aanbod
Telers kunnen wel zelf kiezen om al eerder met de oogst te beginnen van asperges uit de volle grond. Een voordeel daarvan is dat er dan verder weinig asperges op de markt zijn en degenen die al wel asperges te koop aanbieden de prijs omhoog kunnen schroeven.

Thumbnail

Meelkop beaamt dat als RTL Z haar vraagt wat de gemiddelde prijs van een kilo asperges is: "Die varieert per dag en is nu aan de hoge kant, omdat er nog maar weinig asperges geoogst kunnen worden." Op dit moment is de prijs 12 euro per kilo, wat volgens Meelkop redelijk is vanwege de vroege start. In april en mei zal de prijs nog wel zakken, verwacht zij. 

Teler Antonio van Beek uit het Brabantse Terheijden is dan ook erg blij met de ontdekking van zijn personeel dat er al asperges opkwamen in de onverwarmde percelen. Want net als veel andere telers kweekt hij ook asperges in grond die wordt verwarmd. Dat gebeurt met waterleidingen in de grond, waardoor de asperges sneller kunnen groeien. Daarnaast worden er ook asperges geteeld in verwarmde kassen, zodat er het hele jaar door asperges te krijgen zijn. Die zijn vaak wel duurder, omdat er meer werk aan te pas komt in deze geforceerde teelt, legt Meelkop uit. 

Maar het gaat natuurlijk om de asperges uit de koude grond. Van Beek, die 6,25 euro vraagt voor een halve kilo, is dan ook blij met de vroege oogst, want dat 'is kassa', zegt hij in Z Today. Hij ontkent extra moeite te hebben gedaan: "Wij waren wel vroeg aan de gang, we hadden de folie al op tijd op de percelen liggen, maar we zijn er niet bewust mee bezig geweest om de eerste te kunnen zijn." 

In Nederland zijn ongeveer 700 telers die samen op zo'n 3300 hectare asperges telen. Met de 22.500 ton asperges die ze jaarlijks verkopen wordt een omzet van 65 miljoen gehaald, volgens het Nederlands Asperge Centrum. Per jaar eten Nederlanders gemiddeld 800 gram aan asperges, vijftien jaar geleden was dat nog 600 gram. 

Thumbnail

De meeste Nederlanders kopen de groente bij de supermarkt, meldt branchevereniging GroentenFruit Huis. Van alle verse asperges werd zestig procent in supermarkten verkocht, die daarmee een omzet van 28 miljoen euro haalden. Twintig procent van de consumenten ging naar de groenteboer of de markt. Telers die een kraampje op hun erf zetten doen dat ook niet voor niets, twintig procent van de aspergeliefhebbers heeft daar een ritje naar Brabant of Limburg voor over. Ter vergelijking: negentig procent van de consument haalt al z'n andere groenten bij de supermarkt. 

'Het ultieme!'
René Brienen, van het restaurant Brienen aan de Maas is vermaard om zijn asperges en kijkt ieder jaar weer uit naar 'het seizoen van de koude grond'.

"Dat is het ultieme. Denk maar aan aardbeien uit eigen tuin in de zomer, dat is toch lekkerder dan uit een bakje uit de kas, met alle respect", vertelt hij enthousiast. Hij is nu al bezig met de warming-up, zoals hij dat noemt, om de koks en de gasten al wat op te warmen. "We beginnen frivool met wat liflafjes links en rechts en organiseren volgende week een evenement in een kasteel."

Ook hij ziet dat de groente steeds populairder wordt. Dat er tegenwoordig steeds betere machines zijn om ze te schillen, draagt volgens hem bij aan de populariteit, want het blijft lastig om klaar te maken: "Als je niet goed schilt, is het niet te eten", zegt Brienen.