Ga naar de inhoud
Topman Rochdale voor de rechter

Hele gezin 'Maserati Möllenkamp' had telefoon van de zaak

Hubert Möllenkamp arriveert bij de rechtbank van Amsterdam. Beeld © ANP

Woningcorporatie Rochdale heeft lange tijd de telefoonkosten van het hele gezin van Hubert Möllenkamp betaald. Ook gebruikte de oud-topman volgens het Openbaar Ministerie (OM) zijn bedrijfscreditcards voor onder meer een weekendje in het Hilton en vakanties in Spanje.

Möllenkamp stond vandaag voor de rechter. Hij wordt verdacht van het het aannemen van steekpenningen, belastingfraude en witwassen. De oud-topman van Rochdale zei tegen de rechter dat hij de betaling van de telefoons eerder had moeten stopzetten: "Toen mijn toenmalige vrouw ziek was en later overleed, heb ik afgesproken met Rochdale dat ik kon blijven werken, mits ik te allen tijde contact kon onderhouden met mijn gezin. Vandaar die telefoons. Maar dat is te lang doorgegaan, dat geef ik toe. Een jaar na het overlijden van hun moeder hadden de telefoons van mijn kinderen wel terug gemoeten naar Rochdale.’’

Möllenkamp, die tegenwoordig in Spanje woont, had destijds twee creditcards van de zaak. Ongeveer gelijktijdig zouden die gebruikt zijn in Nederland en in Spanje. Volgens Möllenkamp was Alberdine V., de vrouw met wie hij hertrouwde, beschermvrouwe van het project Suriscope in Suriname. Dat was een samenwerking tussen verschillende woningcorporaties. In die hoedanigheid had V. weleens etentjes met zakenrelaties, ook in Spanje. Kosten daarvoor werden betaald met de kaart van Rochdale, 'en naar mijn weten later doorberekend aan Suriscope', zei Möllenkamp.

Weekendje Hilton
Een weekendje in het Hilton in Antwerpen rond Möllenkamps verjaardag, werd ook betaald met een creditcard van de zaak. Volgens Möllenkamp was dat weekend hem aangeboden door Rochdale. "Ik heb helemaal niets met die stad, ik zou daar nooit uit mezelf naartoe gaan."

Ook betaalde hij regelmatig met zijn Rochdale-creditcard tijdens vakanties in Spanje. Dat had volgens de oud-woningcorporatiebestuurder te maken met afspraken over een project voor seniorenwoningen waarbij hij in dat land betrokken was.

Alberdine V. is overigens ook verdachte in de zaak. Ze zou een valse factuur hebben opgemaakt van een kleine 190.000 euro voor consultancydiensten aan een bedrijf waar Rochdale ook zaken mee deed.

Symbool van graaicultuur
Möllenkamp is het symbool geworden van de graaicultuur bij de woningbouwcorporaties. De oud-topman wekte onder meer grote ergernis bij velen door in een peperdure Maserati rond te rijden. Er was eigenlijk niet zoveel bijzonders aan de hand, zei hij vorig jaar voor de enquêtecommissie: de Maserati zou niet zoveel hebben gescheeld met de auto's van andere bazen − die reden volgens hem zo'n beetje in de zelfde prijsklasse, maar wel in andere types. 

Hij moest er door zijn werknemers op gewezen worden dat het een verkeerde beeldvorming opleverde als de baas van een stel sociale huurhuizen in zo’n dure auto reed. Daar is hij het nu wel mee eens: "Ik maakte een verkeerde keus," zei de oud-bestuursvoorzitter tegen de commissie. Hij noemde het ook 'dom': "Het is toch geld van de huurders."

Meer op rtlnieuws.nl: 
Hubert 'Maserati' Möllenkamp voor rechter