Nederland

Goed nieuws: met wandelen verbrand je veel meer calorieën dan gedacht

21 maart 2016 08:18 Aangepast: 21 maart 2016 09:23

Een hekel aan de sportschool of hardlopen? Goed nieuws: uit nieuw onderzoek blijkt dat je met wandelen veel meer calorieën verbrandt, dan altijd werd gedacht.

Wetenschappers gingen er lange tijd vanuit dat je per vijf kilometer wandelen, 45 calorieën per kilometer verbrandt. Dat aantal is flink onderschat, concluderen onderzoekers van de Southern Methodist University in de Journal of Applied Physiology.

Problemen met onderzoek
Hoe dat kan? Tijdens eerdere studies werd er geen rekening gehouden met verschillende lichaamstypes. Zo werd er teveel uitgegaan van slanke mensen, die relatief minder calorieën verbranden dan dikkere mensen. Uit het nieuwe onderzoek blijkt dat 97 procent van de onderzochten meer calorieën verbrandt.

 Ook werden bij eerdere studies relatief weinig wandelaars onderzocht zodat geen realistisch beeld kon worden gegegeven. 

Nieuwe analyse
Na een nieuwe analyse concludeerden de onderzoekers dat een vrouw van gemiddelde lengte met een gewicht van ongeveer 60 kilo rond de 60 kilocalorieën per kilometer verbrandt bij een tempo van 5 kilometer per uur. Bij een snelheid van 6,5 kilometer per uur, gaat dat aantal naar 70 calorieën per kilometer.

Overigens is wandelen ook gezond. Zo bleek uit eerder onderzoek dat je met wandelen de kans op hartaandoeningen met 9,3 procent vermindert. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore