Ga naar de inhoud
Nederland

Hoe schadelijk is de waterpijp?

Archieffoto. Beeld © ANP

Hoe schadelijk is het om waterpijp te roken? Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gaat dat nu uitgebreid onderzoeken.

Het was al bekend dat bij het roken van een waterpijp het gevaar van koolmonoxidevergiftiging op de loer ligt; nu gaat het instituut kijken naar de risico's voor de gezondheid van andere stoffen die vrijkomen.

Water filtert rook maar beetje
De rook die ontstaat bij het roken van diverse rookwaren (tabak, kruiden, vruchtenmengsels of aromatische stoomstenen) wordt onderzocht. Ook wordt verder gekeken naar stoffen die vrijkomen uit de kooltjes. Het water in de waterpijp filtert de rook bijvoorbeeld maar een beetje. 

Bij de waterpijp komen stoffen vrij zoals teer, nicotine, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), fijnstof, zware metalen en koolmonoxide (CO). Een deel daarvan zit in de kooltjes. Bij het roken van een waterpijp kan tot wel 30 keer meer koolmonoxide vrijkomen dan bij het roken van sigaretten.

Jaarlijks worden er enkele honderden mensen met een CO-vergiftiging behandeld op de eerste hulp. Er overlijden volgens het RIVM naar schatting tien personen aan. Hoeveel hiervan door het roken van een waterpijp komt, is niet duidelijk.