Nederland

'Zo gek is die Bilderbergconferentie nog niet'

01 juni 2017 19:23 Aangepast: 02 juni 2017 07:18
Vorig jaar werd er gedemonstreerd tegen de conferentie in Dresden. Beeld © ANP

Het is ieder jaar weer voer voor complotdenkers; de Bilderbergconferentie. Belangrijke mensen uit de politiek, wetenschap en economie praten van donderdag tot zondag nabij Washington DC achter gesloten deuren over de wereldproblematiek. Althans, dat zeggen ze…

Het was wijlen prins Bernhard die in 1954 de eerste Bilderbergconferentie organiseerde. In hotel De Bilderberg in Oosterbeek om precies te zijn. Midden in de Koude Oorlog moesten de banden tussen Europa en de Verenigde Staten worden versterkt.

Lees ook: Bilderbergconferentie: voer voor complotdenkers

Weinig veranderd

Sindsdien is er weinig veranderd. De conferentie wordt nog ieder jaar gehouden, zij het telkens ergens anders. Maar de hoteldeuren zijn nog steeds hermetisch afgesloten voor pottenkijkers en what happens at the Bilderberg, stays at the Bilderberg.

En dat maakt de conferentie voer voor complottheorieën. "Want een mooie complottheorie is natuurlijk nooit weg, zolang die hout snijdt", vindt Gerard Aalders. De historicus deed onderzoek naar de conferentie en schreef daar een boek over.

Thumbnail

Complotdenkers zijn bang dat op de Bilderbergconferntie plannen worden gesmeed voor een nieuwe wereldorde. (foto: Getty)

"Maar ik word verguisd door veel complottheoritici. Die zeggen dat ik ben omgekocht." Dat komt omdat Aalders, hoe lastig het soms ook is bij dit onderwerp, er zo neutraal mogelijk over probeert te schrijven. Hij ziet ook wel dat de Bilderbergconferentie het topje van de eliteberg is, maar zulke bijzondere dingen gebeuren er volgens hem óók weer niet.

Grote brainstormsessie

"Het is eigenlijk een grote brainstormsessie. In een mooi resort wordt van gedachten gewisseld." Dat gebeurt zonder protocol en zonder notulen, want dan kan er zo vrij mogelijk gebrainstormd worden. Zo kunnen ze eens kijken hoe de meningen liggen en proefballonnetjes oplaten, legt Aalders uit. Blijkt een idee zo gek nog niet, dan kan dat daadwerkelijk aan de Tweede Kamer worden voorgelegd.

Zo ziet oud-minister Klaas de Vries (PvdA) het ook. Hij werd in 2003 als Kamerlid uitgenodigd voor de Bilderbergconferentie in Parijs. Ondanks alle spannende, mysterieuze verhalen merkte hij vooral dat het er zo gewoon was. "Eerlijk gezegd vond ik het verschil tussen deze en andere conferenties niet zo indrukwekkend", vertelt De Vries.

Thumbnail

Oud-minister Klaas de Vries heeft goede herinneringen aan de conferentie van 2003. (foto: ANP)

Critici hekelen de geheimhoudingsplicht, maar dat ziet De Vries juist als positief. In het jaar dat hij erbij was, werd er stevig gedebatteerd over de Irak-oorlog. "Dat was een buitengewoon open discussie, omdat mensen dingen zeggen die ze in het openbaar nooit zouden zeggen. Het is fantastisch als mensen uit andere landen vertellen hoe ze naar zo'n oorlog keken, zonder hand voor de mond."

Koningin Beatrix

Ook qua gastenlijst was het volgens De Vries allemaal een stuk minder spannend dan de complotten ons voorhouden. Wel kwam hij koningin Beatrix tegen, een trouwe bezoekster. Maar van hiërarchie was volgens hem geen sprake. De Vries: "Die zit daar en spreekt met mensen zoals anderen met mensen spreken. Dat deed ze om zelf te horen hoe dingen in elkaar zitten en hoe mensen over dingen denken." Volgens hem een hele goede eigenschap van een staatshoofd.

Thumbnail

In 1965 ging prinses Beatrix met vader Bernhard mee naar de Bilderbergconferentie in Milaan. (foto: ANP)

Minder gesloten dan vroeger

Was het vroeger volledig geheim wie er kwamen en wat er werd besproken, zijn ze daar tegenwoordig een stuk opener in. De Bilderberg Meetings, zoals de organisatie heet (gevestigd in Nederland overigens), maakt dat vooraf bekend.

Zo weten we dat er dit jaar wordt gesproken over Donald Trump. Want de Amerikaanse president houdt uiteraard ook de hoge piefen in Europa bezig. "Maar ook de euro, het Midden-Oosten en Poetin komen zoals altijd langs", zegt Aalders. Volgens hem is aan de opzet weinig veranderd.

Moet Trump bang zijn dat er achter zijn rug om wordt gesproken? Nee, denkt Aalders. "Als hij slim is, zit er een mannetje die voor hem alles rapporteert." Want de deelnemers mogen bijvoorbeeld wel een dagboek bijhouden. "Zo kom je dingen te weten. Op die manier heb ik ook mijn boek kunnen schrijven. Toch zien ze dat niet als verraad."

"Ach, zo gek is die Bilderbergconferentie nog niet", eindigt Aalders. Zeker weten zullen we het waarschijnlijk nooit. Maar het lijkt erop dat het daar allemaal wel meevalt qua nieuwe wereldorde, Rockefellers, Rothschilds, Illuminati en geheime atoomprogramma's.

Lees verder: Geheimzinnig en mysterieus: de Bilderbergconferentie

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore