De auto-industrie en de Europese Commissie proberen het onderzoek naar het dieselschandaal te dwarbomen. Dat onderzoek wordt uitgevoerd door een enquêtecommissie van het Europees Parlement. Ook houden nationale overheden te veel hun eigen industrie de hand boven het hoofd.
Dat zegt de Nederlandse rapporteur van de onderzoekscommissie, Gerben-Jan Gerbrandy vandaag in Den Haag.
Hij is daar om te vertellen wat de tussentijdse uitkomsten zijn van het onderzoek naar de rol van Europa in het omvangrijke dieselschandaal, dat vorig jaar naar buiten kwam bij Volkswagen. Later bleek dat ook veel uitstootwaarden van andere merken verdacht waren.
Een van de grote problemen is volgens de Europarlementariër dat er te veel bevoegdheden zijn verdeeld onder de lidstaten. Zo worden Duitse auto’s vaak in Duitsland getest, en in andere landen werkt dat precies hetzelfde. Daardoor zou de mogelijkheid ontstaan voor landen om het niet al te nauw te nemen met de regels, zodat ze hun eigen industrie kunnen bevoordelen.
'Europese Commissie werkt ons tegen'
Het lijkt erop dat de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, niet zit te wachten op het onderzoek. "Wij hebben duidelijk gemerkt dat de Europese Commissie ons tegenwerkt bij het geven van bepaalde documenten", zegt Gerbrandy tegen RTL Z.
Het gaat dan bijvoorbeeld om notulen van een gesprek van een werkgroep over de ontwikkeling van nieuwe tests. "Het is heel moeilijk om die documenten te verkrijgen en er vervolgens gebruik van te maken", vertelt de parlementariër.
Vanmiddag geeft Gebrandy nog een uitgebreide toelichting op de stand van het onderzoek.
Bekijk hier het interview met Gerbrandy: