Nederland

Ruim helft gemeenten vreest tekort aan seniorenwoningen

29 maart 2016 05:15 Aangepast: 29 maart 2016 08:21
Beeld © ANP

Ruim de helft van de gemeenten verwacht in 2020 onvoldoende huizen te hebben voor senioren. Nu al hebben vier op de tien gemeenten een tekort.

Het probleem speelt vooral in dorpen en steden met minder dan 100.000 inwoners, waar juist veel ouderen wonen, schrijft het AD. De krant baseert zich op een onderzoek van vereniging Ipso Facto en ouderenorganisatie ANBO. Hoe groot het tekort precies is, is niet duidelijk.

Nu al 60.000 huizen te weinig
ANBO schat in dat er nu zo'n 60.000 seniorenwoningen te weinig zijn en verwacht dat dit tekort over tien jaar drie keer zo groot is. Dat zou komen door de toenemende vergrijzing. "Ouderen moeten zo lang mogelijk zelfstandig thuis wonen en dat is ook de wens van veel ouderen. Maar zoals het nu gaat, is het onhaalbaar", zegt de organisatie.

Om snel aan meer woonruimte te komen die geschikt is voor senioren, denkt ANBO dat leegstaande panden en bestaande huizen het beste aangepast kunnen worden. Het gaat dan om aanpassingen zoals trapliften, bredere doorgangen en beugels in de badkamer.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore