Nederland

Te koop: wie wordt de kasteelheer van dit grote kasteel?

27 oktober 2015 13:48 Aangepast: 27 oktober 2015 23:25
Beeld © Stassen Vastgoed

Altijd al willen wonen in een kasteel met 35 kamers en centrale verwarming? Bezorg je kinderen een droomjeugd met kasteel Terborgh in Zuid-Limburg. Er is alleen één maar: er zijn geen spoken of geheime gangen.

In het mooie Zuid-Limburg staat in Schinnen kasteel Terborgh te koop. De vraagprijs is 2,75 miljoen euro. Guillaume Stassen en zijn vier broers zijn er opgegroeid, maar ieder is zijn eigen kant op gegaan in het leven en geen van de broers wil het kasteel kopen om er te wonen.

Guillaume heeft in het kasteel en de vier hectare er om heen (circa 5,5 keer het voetbalveld van een eredivisieclub) een fantastische jeugd gehad. ''Er liepen paarden, er is een slotgracht, je hoefde het terrein niet af'', vertelt hij. 

Karel de Grote
De geschiedenis van het kasteel gaat terug tot de tijd van Karel de Grote. Hij schonk een vertrouweling een stuk grond en die begon met de aanleg van een motte (een kunstmatige heuvel) en bouwde daarop een donjon, een versterkte toren. Nu, 1200 jaar later, is van de motte nog iets te vinden achter het kasteel, op een eilandje. Van de donjon is alleen nog een ruïne over.

Het huidige kasteel is eigenlijk de voorburcht van de ooit afgebrande donjon, maar dat is spannend genoeg. Bokkerijder Henske werd een paar eeuwen geleden buiten opgehangen en volgens de overlevering werd het raam aan de westkant dichtgemetseld omdat de laatste telg uit het geslacht der Schellaerts uit dat raam viel en verdronk in de slotgracht.

Geen overdrachtsbelasting en geen successierechten
Bij zo’n groot kasteel denk je aan hoge kosten voor onderhoud, maar Guillaume en zijn broers hebben veel zelf gedaan, en die kosten vielen enorm mee. Verder is onderhoud fiscaal aftrekbaar, omdat het kasteel een monument is. Er zijn ook wat fiscale voordelen: zo is er geen overdrachtsbelasting en er zijn geen successierechten.

Je hoeft niet bang te zijn kou te hoeven lijden in de grote zalen. Vroeger waren er kolenkachels, maar nu is er centrale verwarming.

Meerdere woningen
Bang voor eenzaamheid hoef je niet te zijn in het grote kasteel. De watermolen heeft een woonbestemming en er zijn al twee recreatiewoningen in het kasteel. Verder kunnen er maximaal vijf andere recreatiewoningen worden gebouwd op het terrein, waar je eventueel in mag wonen. De watermolen en de recreatiewoningen kunnen ook los worden verkocht.

Guillaume denkt dat het pand mooi zou zijn om er een hotel van te maken. Ruimte genoeg. Zo is er ook nog de zolder, die nu nog alleen voor opslag wordt gebruikt, maar waar je veel meer van kunt maken.

Kijk vanavond meer over kasteel Terborch in het programma MoneyTalks, om 22.30 uur op RTL Z. Als voorproefje hierbij alvast een rondleiding van de huidige eigenaren Guillaume Stassen en een van zijn broers door het kasteel:

 

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore