Nederland

Cadeaubon voor stoppen met roken: verdien 350 euro

31 maart 2016 12:20 Aangepast: 31 maart 2016 12:44
Beeld © iStock

Stoppen met roken in ruil voor 350 euro: zou jij het doen? De Universiteit van Maastricht gaat onderzoeken of het werkt: rokende werknemers van bedrijven laten stoppen door hen te belonen met cadeaubonnen.

Het is voor het eerst dat in Nederland wordt onderzocht of beloningen rokers extra kunnen motiveren om te stoppen. De universiteit zoekt nog bedrijven die willen deelnemen: 640 werknemers van meer dan 40 bedrijven kunnen meedoen aan de training. De werknemers verdienen in totaal 350 euro aan bonnen, als ze na een jaar nog steeds gestopt zijn met roken. 

De eerste 50 euro krijg je al na afronding van een groepstraining van zeven weken. Als je na drie maanden nog steeds gestopt bent, krijg je weer een bon van 50 euro. En drie maanden later weer. Deelnemers die een jaar na de training nog steeds niet roken, krijgen nog eens 200 euro aan cadeaubonnen. Het onderzoek wordt gefinancierd door KWF Kankerbestrijding. 

'Gezondheidskosten zullen dalen'
"Het klinkt misschien vreemd om rokende werknemers cadeaus te geven als ze stoppen met roken", zegt professor Onno van Schayck, die het project leidt. "Maar als het werkt, heeft dat een enorm positieve impact op de gezondheid van werknemers. De gezondheidskosten zullen hierdoor aanzienlijk dalen en dat is voor iedereen belangrijk, ook voor niet-rokers."

De werkgevers hebben er zelf ook baat bij, zegt Van Schayck. "Die zullen hier uiteindelijk veel geld mee besparen, want voor werkgevers zijn rokende werknemers een hoge kostenpost." Rokers verzuimen anderhalf keer meer dan niet-rokende collega's. Daarnaast leidt roken tot productieverlies vanwege rookpauzes en vervroegde werkuitval door ziekte of overlijden.

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore