GeenPeil over de streep

Rechter: Er zijn genoeg stembureaus voor GeenPeil-referendum

11 maart 2016 11:41 Aangepast: 01 augustus 2017 03:30
Inspectie door gemeentemedewerker Oldenzaal Beeld © ANP

Er hoeven landelijk geen extra stembureaus te komen voor het Oekraïne-referendum op 6 april. Dat heeft de rechter bepaald.

De stichting Forum voor Democratie had een kort geding aangespannen tegen minister Plasterk van Binnenlandse Zaken. Volgens de stichting worden vooral ouderen en gehandicapten benadeeld, omdat meerdere gemeenten veel minder stembureaus openen dan bij andere verkiezingen.

Afweging van gemeenten
De stichting eist dat minister Plasterk maatregelen neemt en gemeenten dwingt om in elk geval evenveel stembureaus in te richten als bij de verkiezingen voor de provinciale staten in 2015. De rechter zegt dat niet wettelijk is voorgeschreven hoeveel stembureaus er moeten worden geopend.  

"De individuele gemeenten moeten hun eigen afweging maken." Volgens de rechter moet Forum voor Democratie bij gemeenten aankloppen. In een vergelijkbare rechtszaak tegen de gemeente Oldenzaal wees de rechter de eis van GeenPeil om meer stembureaus te openen ook af.

Geen extra geld
De Staat hoeft gemeenten ook geen extra geld te geven van de rechter. "Met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten zijn hierover al afdoende afspraken gemaakt." De rechter vindt dat de minister genoeg heeft gedaan ter bevordering van een goede voorbereiding en goed verloop van het referendum.

Meer op rtlnieuws.nl: 
GeenPeil: heeft het referendum wel zin?

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore