Ga naar de inhoud
Nederland

Maak die back-up nou eens: 'Het zijn wel je foto's'

Beeld © iStock

Vandaag is het Wereld Back-up Dag, de dag dat iedereen wordt opgeroepen om een back-up te maken. Dat doen we namelijk erg weinig: 29 procent van de mensen maakt zelfs nooit een back-up. En dat terwijl onze harde schijven tegenwoordig vol staan met digitale foto's, die we helemaal niet kwijt willen raken.

Met de komst van digitale camera's en smartphones maken we meer foto's dan ooit. En we hechten veel waarde aan die foto's, zegt 85 procent van de Nederlanders. Toch gaan we erg slordig om met ons digitale fotoarchief, bleek uit onderzoek van Google. 

De meeste mensen hebben hun foto's niet op een centrale plek opgeslagen, maar verspreid staan over hun smartphone, pc, laptop of tablet. Bovendien maken veel mensen zelden een back-up van hun bestanden: 29 procent doet dat nooit, en 14 procent doet het slechts om de paar jaar. Als het dan een keer misgaat doordat je computer crasht of je laptop wordt gestolen, dan zie je die dierbare foto's vaak niet meer terug. 

Te ingewikkeld
Hoe komt het dat we zo slordig omgaan met digitale foto's en documenten? Volgens 'professional organizer' Els Jacobs ligt het aan meerdere dingen: "Allereerst komt het door ons grote vertrouwen in technologie. We zetten onze foto's ergens op een computer en gaan er blind van uit dat het daar veilig staat."

Daarnaast is het voor sommige mensen ook gewoon te ingewikkeld. "Niet iedereen weet hoe het werkt. Ze zetten hun foto's bij het uploaden in een verkeerde map. Of ze vergeten bij een overstap naar een nieuwe pc om alles over te zetten."

Ten slotte is het een psychologisch iets, zegt Jacobs. "Mensen denken dat hen toch niet overkomt dat de computer crasht, of dat de telefoon wordt gestolen. Tot het wel gebeurt. Het is jammer dat men er zo onzorgvuldig mee omspringt. Het zijn wel je foto's."

'Regel het automatisch'
Als je zelf niet de discipline hebt om regelmatig een back-up te maken, laat het dan automatisch gebeuren, raadt Jacobs aan. "Stel je computer zo in dat al je foto's en bestanden die je uploadt, automatisch ook worden opgeslagen in een dropbox. Of hang een externe schijf aan je computer die regelmatig een automatische update doet, of die jou een herinnering stuurt dat er een update gemaakt moet worden. Doe dit op je privécomputer één keer per maand, en voor je werkcomputer wekelijks. Je moet er misschien even een half uurtje tijd in steken om dit in te stellen, maar daarna is het geregeld."

Maar wat misschien nog wel beter is, volgens Jacobs: "Maak af en toe gewoon een mooi fotoboek, net als vroeger. Dat is eigenlijk een stuk leuker. En als je zo'n mooi boek af hebt, bewaar je dat vanzelf ook goed."

Zo maak je een veilige back-up van je foto's:

Op deze Wereld Back-up Dag word je opgeroepen om toch eens een goede back-up van al je digitale bestanden te maken. Tech-redacteur Daniël Verlaan legt uit hoe je dat doet: 
 
Als je je foto's en video's wilt back-uppen, heb je twee opties: de bestanden offline of online opslaan.

Offline: Met offline wordt een externe harde schijf bedoeld die je op een veilige plek opbergt. Zo'n apparaatje heb je al voor een paar tientjes en koppel je aan je computer om al je foto's en video's erop te kopiëren. Vervolgens bewaar je de harde schijf op een veilige plek en haal je hem weer tevoorschijn als je nieuwe bestanden op het apparaat wilt plaatsen.

Online: De andere methode is online, waarbij je al je foto's en video's 'in de cloud' opslaat. Dat geven veel mensen de voorkeur, omdat je altijd en overal toegang hebt tot je bestanden. De populairste clouddiensten zijn Google Photo'siCloud Drive en Dropbox. Voor de laatste twee betaal je, de fotodienst van Google kun je gratis gebruiken als je foto's in een maximale resolutie van 16 megapixels opslaat. De drie diensten bieden allemaal de optie om je foto's en video's automatisch naar de cloud te uploaden, waardoor je constant veilig aan het back-uppen bent - zonder dat je het zelf weet.

Bron: RTL Nieuws