Ga naar de inhoud
Nederland

Waarschuwing jeugdiman Elforkani 'gevaarlijke angstzaaierij'

Yassin Elforkani. Beeld © ANP (Archieffoto)

De waarschuwing van jongerenimam Elforkani dat sommige Amsterdamse moslimjongeren zo geradicaliseerd zijn dat ze binnen anderhalf jaar aanslagen zullen plegen, is 'gevaarlijke angstzaaierij', zeggen critici.

Hij moet geen suggestieve verhalen vertellen, zegt voorzitter Yahia Bouyafa van de Raad van de Marokkaanse Moskeeën Nederland (RMMN) naar aanleiding van uitspraken van Yassin Elforkani in Het Parool. 

De jongerenimam zegt in de krant dat tientallen moslimjongeren in Amsterdam zo geradicaliseerd zijn dat niets hen meer lijkt tegen te houden. "De terroristische netwerken staan klaar (..) Veel mensen in de wijken weten ervan, maar kiezen ervoor hun mond te houden", zegt Elforkani. Hij voorspelt dat binnen anderhalf jaar een aanslag zal worden gepleegd, als die netwerken niet worden opgerold.

​Angstzaaierij
Bouyafa vindt "dergelijke angstzaaierij gevaarlijk. Elforkani moet de informatie waarover hij concreet lijkt te beschikken zo snel mogelijk melden aan de autoriteiten en niet aan de krant."

Verder voegt de RMMN eraan toe dat hij alles in het werk stelt om radicalisering tegen te gaan: "Mensen die zich bezighouden met terreur kunnen en mogen zich op geen enkele manier veilig wanen in de islamitische gemeenschap."

'Dreiging is reëel'
Ook terrorismedeskundige Jelle van Buuren van de Universiteit Leiden vindt dat de theorie van Elforkani geen hout snijdt: "Die rekensom is helemaal niet zo makkelijk te maken", zegt hij tegen RTL Nieuws over de stelling van Elforkani dat Nederlandse netwerken anderhalf jaar achterlopen op Belgische. "Die dreiging is er en die is ook reëel, er is niets waarop je kunt funderen dat het hier níet gebeurd, dat staat als een paal boven water", erkent hij. "Maar er wordt ook keihard gewerkt om aanslagen te voorkomen." 

Volgens hem jut Elforkani 'de boel op met zo'n uitspraak' en suggereert die ten onrechte dat er in Nederland niets kan wordt gedaan tegen om aanslagen te voorkomen. "Vergis je niet, tegen alle Nederlanders in Syrië wordt een dossier opgebouwd en als ze terugkomen, staat het OM hen gewoon op te wachten", legt Van Buuren uit. 

Meer op rtlnieuws.nl:
NCTV waarschuwt: terroristen in vluchtelingenstroom