Ga naar de inhoud
Nederland

Wijs jij anderen op spelfouten? Dan ben je een onaangenaam mens

Erger jij je aan spelfouten en kun je het niet laten om iemand te wijzen op een taalfout? Dan ben je een onaangenaam mens en zelfs een beetje lomp.

Erger jij je mateloos aan een dt-fout? En verbeter je graag iemand die een verkeerde taalcombinatie maakt? Dan heb je, als we de onderzoekers van de Universiteit van Michigan mogen geloven, niet het allerleukste karakter.

Karakter 
De onderzoekers beweren dat er een duidelijke relatie is tussen taal en persoonlijkheid. De manier waarop iemand taal gebruikt, zegt iets over zijn of haar karakter. 

De onderzoekers lieten 83 proefpersonen meerdere e-mails doorlezen. In sommige mails zaten veel typefouten en grammaticale fouten, anderen waren foutloos. Na het lezen van de mails werd de proefpersonen gevraagd wat ze van de teksten vonden. De proefpersonen mochten de schrijvers beoordelen op onder meer intelligentie en vriendelijkheid.

Vriendelijk versus niet lomp
Voor de test moesten de proefpersonen allerlei informatie over zichzelf geven en vragen beantwoorden. Zo kwamen de onderzoekers meer over hun karakter te weten. Wat bleek? Personen die als vriendelijk bekendstonden, konden door de spelfouten heen prikken en beoordeelden de schrijvers van de mails meer op de inhoud.

De proefpersonen die als minder aardig bekendstonden, ergerden zich veel meer aan de fouten in de mails en benoemden dat ook. Vooral de grammaticale fouten zorgden voor veel ergernis bij deze onaangename types.

Volgens de onderzoekers kunnen deze mensen minder goed met afwijkingen omgaan en staan zij in het dagelijks leven te boek als minder vriendelijk en zelfs een tikkeltje lomp.