Ga naar de inhoud
Nederland

V&D voor het laatst open met halflege winkels

Mensen rennen de V&D in Zeist in. Beeld © RTL Z

De winkels van V&D gaan vanaf vandaag, morgen en vrijdag weer een paar weken open. In halflege winkels zullen de laatste restpartijen van de winkelketen verkocht worden. Veel koopjesjagers proberen hun slag te slaan.

De advertentie die in grote kranten verscheen, en op de homepage van V&D te zien is, is niet bepaald subtiel: 'Alles moet weg'. Het eerste deel van de winkels gaat vandaag opnieuw open, gevolgd door de rest op donderdag en vrijdag. Ze zullen drie tot vier weken open blijven om de laatste restanten te verkopen. 

Bij de V&D in Zeist stonden de eerste koopjesjagers al vroeg voor de deur. Een man is zelfs van plan om na Zeist direct door te gaan naar Utrecht. Hij moest wel even geduld hebben omdat de kassa's niet werkten.

Verslaggever Bart Reijnen vroeg koopjesjagers waar ze zo al naar op zoek zijn.  

Bekijk hier op welke dag de vestiging bij jou in de buurt opengaat:

Van die restanten is al een deel weg. Zo'n 30 procent van de spullen die in V&D-vestigingen verkocht werd, was in handen van shop-in-shopeigenaren - bijvoorbeeld Hunkemöller en s. Oliver - en consignatiehouders, bedrijven die eigenaar zijn van producten tot ze verkocht zijn. Daarvan zal het grootste deel al teruggehaald zijn, om voor de volle mep te verkopen in de eigen winkels.

De overige 70 procent is eigendom van V&D. Aanvankelijk werd overwogen om zoveel mogelijk aan grote opkopers te verkopen, die bijvoorbeeld 'alle broeken' van V&D tegen een kiloprijs zouden kunnen overnemen. Maar volgens een woordvoerder van de curatoren is daarvoor uiteindelijk niet gekozen. Verkopen aan het publiek levert immers relatief meer op.

Ex-werknemers hebben er weinig zin in
Het was voor de curatoren overigens nog een puzzel om voldoende personeel te vinden om weer aan de slag te gaan. Zij wilden het liefst mensen met een V&D-achtergrond, maar de meeste werknemers hadden daar weinig zin in, omdat de wond van het faillissement en hun ontslag nog te vers was. Uit een enquête bleek dat slechts 30 procent eventueel wel weer aan de slag wilde bij hun oude werkgever. 

Daarom is er nu via een extern bureau extra tijdelijk winkelpersoneel ingehuurd, naast oud-bedrijfsleiders en personeel op het hoofdkantoor. Zij werkten de afgelopen weken nog door, in dienst van de curatoren. 

Doorstart niet haalbaar
Halverwege februari maakten de curatoren bekend dat een doorstart niet zou lukken, nadat op de laatste dag van 2015 faillissement werd aangevraagd. Alleen de zelfstandige vestigingen van restaurantketen La Place werden gekocht door supermarktconcern Jumbo.