Veel huiseigenaren kunnen een stuk goedkoper uit zijn, als banken mee zouden werken aan het oversluiten van de hypotheek. Maar er zijn nog veel banken die moeilijk doen.
Nu krijgen huiseigenaren een boete van de bank als ze hun hypotheek oversluiten. Bij rentemiddeling kun je die boete ook uitsmeren over de rest van de looptijd. Je betaalt dan een iets hogere rente, maar nog altijd veel minder dan je daarvoor deed. De politiek dringt er al een jaar bij de banken op aan om dit mogelijk te maken. Maar bij veel banken kan dit nog niet.
PvdA: Banken moeten meewerken
"De PvdA vindt het belachelijk dat als je netto lagere maandlasten kunt krijgen, gewoon met het oversluiten, bijvoorbeeld voor ouderen, onmogelijk wordt gemaakt door sommige banken", zegt Henk Nijboer van de PvdA. "De rente is nu laag. Daar hebben veel mensen last van. Maar dit is een voordeel waar iedereen gebruik van kan maken. Daar moeten banken aan meewerken."
Bij ING, Obvion en SNS kan het wel. ABN Amro en Florius zijn er nog mee bezig. Bij Rabobank is rentemiddeling per 1 juli mogelijk en bij Aegon pas in oktober. Minister Dijsselbloem van Financiën kan de banken niet dwingen mee te werken, schreef hij eerder deze week in een brief aan de Kamer.
Honderden euro's goedkoper uit
De 71-jarige Kees Muijskens en zijn vrouw zouden graag hun hypotheek oversluiten. Door de huidige lage rente zou Kees honderden euro's goedkoper uit zijn bij een oversluiting. Maar Kees kan de boete die de bank in rekening brengt, niet in één keer ophoesten. En Muijskens' bank, de Rabobank, werkt dus nog niet mee aan rentemiddeling.
"We willen graag onze hypotheek oversluiten omdat onze maandlasten dan flink achteruit zouden gaan. Dan geeft ons dan weer wat ruimte", vertelt Muijskens. "Mijn inkomen is niet hoog genoeg, zegt de bank. Maar als ik de hypotheek zou oversluiten, zou ik de helft betalen van wat ik nu betaal. De bank kan me niet uitleggen waarom ik het ene bedrag wél maandelijks kan betalen en een lager bedrag niet. Het is frustrerend dat het niet lukt, ik ben daar dagelijks mee bezig."
Kamerleden bestookt met mails
Het probleem speelt niet alleen bij gepensioneerden. Kamerleden worden bestookt met mails van mensen die wel willen maar niet kunnen overstappen. CDA-kamerlid Erik Ronnes: "Zo krijgen wij voorbeelden van mensen in de WAO die niet kunnen overstappen, terwijl met een nieuwe hypotheek zowel het risico van de bank als de lasten voor de betreffende hypotheeknemer afnemen."
Meer op rtlnieuws.nl: