Nederland

'Scheefwoner sociale huur blijft zitten'

07 november 2015 11:20 Aangepast: 07 november 2015 11:51
Archieffoto. Beeld © ANP

Zo'n 547.000 huurders verdienen te veel om in een gesubsidieerde huurwoning te wonen. De aanpak van overheid om deze 'scheefwoners' te laten doorstromen naar duurdere huisvesting komt niet van de grond.

Nog eens 332.000 huishoudens wonen eigenlijk te duur voor hun inkomen. Daardoor krijgen zij meer huurtoeslag. Dat zou niet nodig zijn als ze in een huurwoning wonen die past bij hun inkomen. Dit meldt de NOS op basis van eigen onderzoek en een rapport in opdracht van de Woonbond en koepel van woningcorporaties Aedes.

'Vrije sector te duur'
Minister Blok van Wonen staat het sinds 2013 toe dat corporaties de huren voor hogere inkomens extra verhogen. Dat moest scheefwoners een prikkel geven om door te stromen. Maar driekwart van de 57 woningcorporaties zeggen dat het kabinetsbeleid niet werkt.

Het probleem is volgens de corporaties dat de maximale huur voor een sociale woning 710 euro bedraagt. De huurprijzen in de vrije sector beginnen in de Randstad bij 900 euro per maand, en die kloof te groot voor huurders.

Reactie minister Blok
Het ministerie zegt dat het aantal scheefwoners met 3 procent is afgenomen sinds de huren extra kunnen worden verhoogd. De aanpak wordt geleidelijk ingevoerd, zegt een woordvoerder, maar lijkt te gaan werken.

Zo zou het aanbod van betaalbare woningen in de vrije sector omhoog kunnen nu het voor beleggers als pensioenfondsen aantrekkelijker is geworden deze woningen te bouwen. Ook zijn er maatregelen genomen om te voorkomen dat mensen met lage inkomens nu nog in te dure sociale huurwoning terechtkomen.

 

 

 

RTL Nieuws/ ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van