Ga naar de inhoud
Nederland

OM: Uber mogelijk criminele organisatie

Beeld © Getty

Het Openbaar Ministerie heeft vanochtend een inval gedaan bij Uber, de organisatie achter de omstreden taxidienst UberPOP.

Uber wordt verdacht van het overtreden van 'de Wet personenenvervoer 2000 in georganiseerd verband.' In documenten van de inspectiedienst Leefomgeving en Transport (ILT) die in bezit zijn van RTL Z wordt ook gesproken over Uber als mogelijk criminele organisatie. 

Uber verwerpt de beschuldigingen. "De legaliteit van uberPOP is momenteel onderdeel van een bodemprocedure en de wet die aan deze kwestie ten grondslag ligt wordt momenteel door de Tweede Kamer en de regering herzien", , schrijft het bedrijf in een verklaring. "We kijken uit naar de verdere modernisering van de huidige wetgeving die zal leiden tot meer banen en keuze voor consumenten."

450.000 euro
Uber maakt het mogelijk om via een app taxiritten te boeken bij particulieren die hun eigen auto’s inzetten als taxi. De chauffeurs hebben hiervoor geen vergunning en hun auto’s hebben niet het benodigde kenteken.

Uit de cijfers van ILT blijkt verder dat Uber sinds de lancering van UberPOP 450.000 euro aan opgelegde dwangsommen heeft moeten betalen. Sinds de start van UberPOP liepen 49 chauffeurs tegen de lamp tijdens 29 acties.

Meer op rtlz.nl
Uber moet nog 350.000 euro aan dwangsommen betalen