Ga naar de inhoud
Nederland

LSVb: Erasmus Universiteit legt lat lager

De Erasmus Universiteit geeft een veel te rooskleurig beeld van het nieuwe beleid om studenten in het eerste jaar alle studiepunten te laten halen. Dat zegt de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) na bestudering van de cijfers die de universiteit begin deze maand naar buiten bracht.

"Meer eerstejaars hebben hun propedeuse gehaald afgelopen jaar, dat klopt. Maar dat komt niet doordat het onderwijs beter is geworden, maar doordat de lat lager is gelegd", aldus een woordvoerder van de studentenvakbond. "In de nieuwe opzet mag je onvoldoendes compenseren met een voldoende. Er zijn zelfs twee studenten die maar liefst vijf onvoldoendes hadden van de in totaal 11 vakken, maar dus wel naar het tweede jaar mogen."

Volgens de studentenvakbond heeft de universiteit het bijvoorbeeld bij de faculteit bestuurskunde over 62 procent van de studenten die hun propedeuse heeft gehaald. "Als je echter kijkt naar het aantal studenten dat geen onvoldoendes op de eindlijst heeft staan, gaat het nog maar om 23 procent. De rest heeft dus ten minste één onvoldoende gehaald." Bij de opleiding psychologie mocht vorig collegejaar meer dan 70 procent van de studenten door naar het tweede jaar. Slechts iets meer dan een derde van alle studenten had geen onvoldoendes.

Nieuw beleid universiteit trekt de aandacht

Op de meeste universiteiten en hogescholen is het zo dat eerstejaarsstudenten ongeveer twee derde van het totaal aantal studiepunten moeten halen om door te gaan naar het tweede jaar. In dat tweede jaar moeten wel alle punten van het eerste jaar binnen zijn.

Andere universiteiten volgen met belangstelling het nieuwe beleid van de Erasmus Universiteit. Vanaf vorig collegejaar moeten de eerstejaarsstudenten van de faculteit sociale wetenschappen alle studiepunten halen, anders moeten ze vertrekken. Dit collegejaar is het aantal eerstejaars voor wie dit geldt, flink uitgebreid.

In een reactie liet de Erasmus Universiteit weten zich niet te herkennen in het beeld dat de LSVb schetst. "We willen dat studenten alle studiepunten in het eerste jaar halen, zodat ze met een schone lei aan het tweede jaar kunnen beginnen. Uitstelgedrag en daarmee studievertraging worden hiermee juist voorkomen."

Bron: RTLNieuws.nl/ANP