Ga naar de inhoud
Nederland

Politie meeste tijd kwijt aan thuiswedstrijden Feyenoord

Beeld © ANP

De afgelopen twee seizoenen was de politie de meeste tijd kwijt aan thuiswedstrijden in de competitie van Feyenoord. Dat blijkt uit cijfers van Buurtfacts die door de politie zijn verstrekt. In totaal kostten de 34 wedstrijden van Feyenoord meer dan 38.000 manuren.

Meer op rtlnieuws.nl:
Buurtfacts: Bekijk hoeveel politie is ingezet tijdens wedstrijden van jouw club

Op de tweede plaats van de lijst van clubs met de meeste politie-inzet staat Ajax. De clubs uit Amsterdam en Rotterdam zijn ook de clubs met de meeste toeschouwers. Op de derde plaats staat echter niet PSV (dat 9e is) maar ADO Den Haag, gevolgd door Cambuur Leeuwarden en FC Utrecht. Volgens de politie komt de hoge aantal manuren bij Cambuur Leeuwarden door de infrastructuur rond het stadion, dat midden in een woonwijk ligt, en het fanatisme van sommige supporters.

Verschillende redenen
Volgens de politie speelt de indeling van de stadions, de bezoekersaantallen en de lokale verkeerssituatie een rol bij het bepalen van de inzet. Maar van belang is ook dat "iedere wedstrijd een andere historie met zich meebrengt en de stand op de ranglijst bepalden kan zijn voor de sfeer", aldus de politie.

Ook het hoge aantal uren politie-inzet bij FC Den Bosch (11e) en Fortuna Sittard (15e) valt op. Die laatste club heeft, gerekend naar het aantal toeschouwers, de hoogste politie-inzet: meer dan één uur politie-inzet voor iedere tien toeschouwers bij een wedstrijd. Dat komt voornamelijk door de grote politie-inzet bij derby's tegen MVV, Roda JC en VVV. Volgens de politie is bij derby's vaak meer inzet nodig "omdat er bij de supporters vaak meer lading op dergelijke wedstrijden staat vanwege de historische context, korte reisafstand en meer aantrekkingskracht."

De competiewedstrijd met de meeste inzet van de politie was dan ook geen Eredivisieduel, maar de derby tussen FC Den Bosch en FC Oss op 1 november 2014. Er onstonden tijdens deze wedstrijd heftige rellen, en de wedstrijd moest tot twee keer toe worden stilgelegd.

Bekerfinale
Los van de competitie kostten ook enkele 'bijzondere' wedstrijden veel aandacht. In absolute aantallen was de bekerfinale van 2014 tussen Ajax en PEC Zwolle, die moest worden gestaakt nadat er vuurwerk op het veld kwam, de wedstrijd met de meeste inzet. Maar lief 6793 uur werd aan deze wedstrijd besteed, inclusief recherche naar strafbare feiten achteraf.

Op plaats twee en drie staan de Europese wedstrijden van Ajax tegen Paris Saint-Germain (6791 uur) en Feyenoord tegen AS Roma (6571 uur), de enige andere wedstrijden die boven de 5000 uur uitkomen. Als alle wedstrijden worden meegeteld, is aan de wedstrijden van Ajax meer tijd besteed dan aan die van Feyenoord: 67.760 om 60.838 manuren.

30 miljoen euro
De inzet van de politie bij het voetbal schommelt al jaren rond de 300.000 manuur per seizoen. Volgens een studie van onderzoeksbureau SEO (pdf) kost een manuur ongeveer 100 euro. Dat zou betekenen dat de politie-inzet tijdens voetbalwedstrijden ongeveer 30 miljoen euro kost.

Dat is ook exact de bezuiniging waarop de partijen rekenden die in het Kunduz-akkoord in 2012 afspraken dat de voetbalclubs zelf voor de inzet zouden moeten gaan betalen. In september van 2013 maakte minister Opstelten echter bekend dat dat plan niet door ging: de clubs blijven verantwoordelijk voor de veiligheid in de stadions en zetten daarvoor onder meer stewards in. De politie laat aan RTL Nieuws weten dat het doorbereken van de kosten een "politieke afweging" is.

Bekijk vanavond in het Half Acht Nieuws op RTL4 meer over deze cijfers, inclusief beelden van de politie in actie tijdens Cambuur-Ajax.

Bron: RTL Nieuws