Ga naar de inhoud
Nederland

Standaard screening voor alle zwangeren

Archieffoto

Een kwart van alle zwangere vrouwen heeft te maken met verslaving, financiële zorgen, psychische klachten of relatieproblemen. Als niet wordt ingegrepen, kan dat voor moeder en kind grote gevolgen hebben. Toch bestaat er geen standaard screening om op tijd te ontdekken of zwangere vrouwen met problemen kampen. Daar moet nu verandering in komen.

'Kwetsbare zwangeren' zijn zwangere vrouwen met sociale of psychische problemen, of ze zijn bijvoorbeeld verslaafd aan tabak, alcohol of drugs. Maar liefst één op de vier zwangere vrouwen is kwetsbaar. En toch wordt maar 5 procent door de zorgverleners herkend. 

"Het is van belang om in de zwangerschap kwetsbare zwangeren eerder te herkennen en naar goede zorg toe te leiden. Kwetsbare zwangeren in Nederland zijn nog onvoldoende herkend en daardoor nog steeds onvoldoende begeleid en behandeld", zegt Marieke Paarlberg, gynaecoloog bij Gelre ziekenhuizen Apeldoorn.

Geen standaard screening
Omdat er geen standaard screening voor bestaat is een nieuwe vragenlijst ontwikkeld om kwetsbare zwangeren beter en eerder op te sporen. De lijst, die bij honderden vrouwen in Apeldoorn en Woerden is getest, vullen vrouwen aan het begin van de zwangerschap in.

Vrouwen met problemen worden meteen behandeld of begeleid. Zo kan veel schade bij het kind worden voorkomen. Daarom is het de bedoeling dat de vragenlijst straks door alle zwangere vrouwen wordt ingevuld.

Hoe werkt die lijst?

De zwangere vrouw krijgt eerst een online vragenlijst om thuis in te vullen. Daarna ziet zij op haar eigen computer gelijk een persoonlijk, passend advies over mogelijke extra zorg tijdens haar zwangerschap. 

Vervolgens krijgt de betrokken verloskundige en/of gynaecoloog een samenvatting van het onderzoek te zien. Hierin staan de belangrijkste risicofactoren van deze zwangere vrouw.  Ik als zorgverlener ga dan met de zwangere bespreken wat er mogelijk is aan extra zorg en behandeling. De behandeladviezen zijn daarbij afgestemd op de beschikbare zorg in de regio waar de verloskundige of gynaecoloog werkt. 

Meer op rtlnieuws.nl:
'Ik heb op het punt gestaan om mijn kind een kussen op het hoofd te drukken'

 

 

Bron: RTL Nieuws