Ga naar de inhoud
Nederland

Protestantse Kerk neemt afstand van 16de-eeuwse uitspraken Luther

Maarten Luther Beeld © EPA

Protestanten in Nederland nemen voor het eerst officieel afstand van anti-Joodse uitlatingen die Maarten Luther in de 16de eeuw deed. Ze noemen de uitspraken van de kerkhervormer 'akelig en ontoelaatbaar'.

De Protestantse Kerk Nederland (PKN) ontstond twaalf jaar geleden uit een fusie van de Gereformeerde Kerken in Nederland, de Nederlandse Hervormde Kerk en de Evangelisch-Lutherse kerk. Tijdens een bijeenkomst in Utrecht worden vandaag kerkelijke standpunten over Luther (1483-1546) en de Joden tegen het licht gehouden.

Wat de Duitse reformator heeft gezegd kan absoluut niet, staat volgens dagblad Trouw in de verklaring. Zo riep Luther in 1543 op om synagogen in brand te steken. In dat jaar verscheen van zijn hand het boekwerk Over de Joden en hun leugens.

Ontstaan Holocaust
"Pak Joden op, neem ze hun waardevolle bezittingen af en stuur ze naar werkkampen", waren honderden jaren geleden zijn profetische woorden. Die hebben volgens de PKN bijgedragen aan het klimaat waarin de Holocaust kon ontstaan en waarbij zes miljoen Joden werden omgebracht.

"Als voortzetting van de Lutherse Kerk weet de Protestantse Kerk zich deel van een lutherse geschiedenis die zijn zwarte bladzijden kent'', staat in de verklaring waaruit Trouw citeert. In juni vroegen het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI), de orthodoxe rabbijn Raphael Evers en de liberale rabbijn Menno ten Brink de PKN al om afstand te nemen van Luthers kwetsende uitspraken. 

Bron: RTL Nieuws