Nederland

'Ik zie mezelf als monster, ik ben lelijker dan voor de maagverkleining'

15 april 2016 13:28 Aangepast: 14 juli 2016 16:45
Violetta vóór de operatie en erna.

Violetta uit Den Helder raakte na een maagverkleining 63 kilo kwijt in een jaar. Maar gelukkig is ze niet. Ze heeft veel last van overtollig vel. "Ik zie mezelf als een monster als ik in de spiegel kijk."

Iets meer dan een jaar geleden woog Violetta nog 147,5 kilo. Al meer dan tien jaar liep ze rond met zwaar overgewicht. Door een vriendin die ook veel overgewicht had, was ze op het idee gekomen van een maagverkleining. Maar zo'n operatie krijg je niet zomaar. "Normaal duurt het een halfjaar voordat je geopereerd kunt worden, bij mij duurde het door privéproblemen vier jaar." 

Operatie viel mee
Op 9 februari vorig jaar was het eindelijk zover en werd ze geopereerd. "De operatie zelf viel heel erg mee. Ik kreeg een gastric bypass. Daarvoor zijn vier sneetjes in mijn buik gemaakt. Het enige waar ik veel last van had, was het gas dat is gebruikt om ruimte te maken. En daarna moet je opnieuw leren eten. Eerst drie weken vloeibaar." 

Violetta viel heel snel af. "De meeste mensen zijn na een jaar ongeveer 70 procent van het overgewicht kwijt, bij mij is dat bijna 97 procent." Violetta weegt nu nog tussen de 82 en 83 kilo. Maar het grote probleem nu is het overtollige vel. 

Geestelijk zwaar
"Alles gaat hangen. Mijn borsten zijn niks meer. Ik had al niet zoveel, maar het zijn nu twee lege theezakjes. In bh lijkt het heel wat, maar eigenlijk is het alleen maar vel. Tijdens het zwemmen wiebelt alles, je wordt bekeken. Ik ben zelfs een paar keer uitgelachen. Geestelijk is het heel zwaar. Je doet zo je best en dan krijg je dit soort reacties." 

Kleding is ook een probleem: "Ik zit niet in een topje op het terras, vanwege de huid op mijn bovenarmen. Een korte broek trek ik niet aan om het vel op mijn bovenbenen." En intimiteit? "Dat is heel erg lastig. Het vel gaat heel erg heen en weer. Je schaamt je gigantisch. Ook omdat je smetvlekken krijgt bij je buik, mijn navel is continu ontstoken."

In een depressie
"Voor de buitenwereld doe ik heel leuk, maar thuis voor de spiegel of als ik een bh pas in de winkel vind ik mezelf heel lelijk. Lelijker dan voor de operatie. Ik heb het lichaam van een 70- of 80-jarige vrouw. En dat voor een vrouw van 34. Je raakt in depressie omdat je je zo schaamt."

Violetta wil graag een buikwandcorrectie, maar de eerste aanvraag is afgewezen. "Ik weet eigenlijk nog steeds niet waarom. Ze kijken alleen maar naar geld, het mag niks kosten. Het is niet eerlijk." Inmiddels is ze bezig met een tweede aanvraag. 

Veel te ingewikkeld
"Een operatie voor de armen en benen wordt sowieso niet vergoed, maar een buikwandcorrectie is het belangrijkste. Dat moet worden vergoed. Omdat ik veel sport, hoeft er bij mij gelukkig alleen vel weggehaald te worden. Maar het is de vraag of de verzekeraar dat gaat vergoeden." Ze spaart daarnaast zelf nog voor borstimplantaten, want die worden ook niet vergoed. 

Violetta is blij dat er gekeken wordt naar de vergoeding van huidcorrecties. "Het is nu veel te ingewikkeld. Ik snap best dat er eisen gesteld worden, omdat er ook misbruik van gemaakt wordt. Maar zo ben ik niet. Ik wil het graag op een eerlijke manier, maar nu wordt een aanvraag heel snel afgewezen op basis van een papiertje of een foto. Onbegrijpelijk." 

Filmpje gastric bypass-operatie: 

Meer op rtlnieuws.nl:
Medici op de bres voor obesitaspatiënten: 'Of huidcorrectie vergoed wordt, lijkt op loterij'

`