Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Nederland

Tekort aan leerkrachten: 'Scholen jagen op pabostudenten'

06 juni 2017 06:26 Aangepast: 06 juni 2017 08:55
Schoolklas (archieffoto). Beeld © ANP

Met name in de randstad zitten basisscholen met de handen in het haar vanwege een tekort aan leerkrachten. Pabostudenten krijgen daarom al in hun tweede jaar betaald werk aangeboden. Ook vechten scholen om de beste studenten.

Waar een paar jaar geleden afgestudeerde pabostudenten moeite hadden een baan te vinden hebben de meeste vierdejaars al een contract op zak voor de diploma-uitreiking, meldt de Volkskrant. 

ZIE OOK: Dekker: Lerarentekort geen geldkwestie

Scholen strijden met elkaar om de beste studenten te krijen, zegt opleidingsmanager Susan Herrings van de iPabo tegen de krant. "Ze bieden studenten een laptop of extra begeleiding, als ze maar bij hen komen werken."

Gevaar voor burn-out

De opleiders vinden het goed dat studenten werkervaring opdoen, maar ze zijn bang dat ze te snel in het diepe worden gegooid. Dat zou leiden tot burn-out en uitval. Ook de Algemene Onderwijsbond maakt zich zorgen om de ontwikkeling. De bond vreest dat er een te groot beroep wordt gedaan op de jonge mensen in het vak. 

Momenteel is er een lerarentekort van zo'n 900 leraren in het basisonderwijs, de verwachting is dat het tekort verder oploopt. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore