Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Oekraïne-referendum

Fout getelde stemmen wel meegerekend bij uitslag referendum

21 april 2016 14:56 Aangepast: 21 april 2016 15:21
Beeld © ANP

De 252 voorstemmen die volgens het proces-verbaal in het Friese Noordwolde zijn uitgebracht, zijn meegerekend in de uiteindelijke uitslag van het referendum. In werkelijkheid stemden 169 tegen het associatieverdrag met Oekraïne, maar er is een fout gemaakt bij het invullen van de uitslag.

ZIE OOK: Buurtfacts: Bekijk de uitslag van het referendum bij jouw stembureau

De fout kwam aan het licht toen een verslaggever van het Friesch Dagblad wilde weten hoe het kon dat in Noordwolde helemaal niemand tegen het verdrag had gestemd. Omdat het voor de totale uitslag en opkomst geen belangrijke gevolgen heeft, zijn de stemmen van het stembureau niet opnieuw geteld. Daarom blijven de foutieve stemmen in de officiële uitslag staan, meldt de Kiesraad aan RTL Nieuws. 

Andere opvallende uitslagen
Het stembureau in Noordwolde is niet het enige met een extreme uitslag. In verpleeghuis Quintus in Den Haag stemde echt iedereen voor het verdrag. Dat waren er 71. Niemand stemde tegen. De gemeente Den Haag heeft op verzoek van RTL Nieuws het proces-verbaal (pdf) uit dit bureau verstrekt. Daarop worden geen onregelmatigheden gemeld.

In het stembureau Speeltuin Zeehavenkwartier in Dordrecht werd juist het vaakst tegen gestemd: slechts 6 mensen stemden voor, tegen 134 tegenstanders. Dit stembureau viel bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2012 ook al op: toen was het namelijk het enige stembureau waar een meerderheid van de kiezers op de PVV stemde.

Veel voorstemmers in gemeenten met veel hoogopgeleiden
Bij de scores per gemeente valt op dat in de gemeenten waar veel hoogopgeleiden wonen, relatief vaker is voorgestemd. Van de tien gemeenten met de meeste hoogopgeleiden, was in acht gemeenten een meerderheid vóór. In de 20 gemeenten met de meeste hoogopgeleiden stemde 52 procent van de kiezers voor het verdrag, blijkt uit een berekening van RTL Nieuws.

Andersom wordt in gemeenten met veel laagopgeleiden iets vaker tegengestemd (68 procent) dan het landelijk gemiddelde (61 procent), maar dit verschil is een stuk kleiner dan het verschil tussen gemeenten met veel hoogopgeleiden en de rest.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore