Ga naar de inhoud
Nederland

Autistische kinderen en drukke situaties: zo ga je ermee om

Twee ouders namen hun autistische zoon mee naar een Coldplay-concert en zetten een filmpje van hem op YouTube. De video werd massaal bekeken en veel mensen reageerden kritisch: de ouders hadden het jongetje nooit mee mogen nemen naar het concert, vinden ze.

De ouders zelf hadden vooral het idee dat hun zoon ontroerd was, veel anderen denken iets anders te zien en reageren kritisch. "Het zijn geen tranen van geluk, dit jongetje is overprikkeld en helemaal niet gelukkig", reageert iemand.

"Los van de vraag of het een goed plan is om een kind überhaupt mee te nemen naar een concert, kan dat met autistische kinderen vaak prima", zegt Sander Begeer over het filmpje.Hij doet al jaren onderzoek doet naar autisme aan de VU. "Ieder kind met autisme verschilt, het is dus moeilijk om te zeggen wat juist wel en niet goed is voor autistische kinderen."

"Maar er zijn wel een aantal algemene richtlijnen om drukke situaties zo fijn mogelijk te maken voor autistische kinderen. Als je die volgt kan je makkelijk bepalen of het een goed plan is om een kind mee te nemen naar een drukke situatie, en hoe je dat zo makkelijk mogelijk kan maken."

1. Informatie geven
Om te beginnen is het handig een kind zo goed mogelijk voor te bereiden op de situatie. Begeer: "Als je naar zo’n concert toe gaat kan je van tevoren vertellen hoe de situatie daar is. Of het geluid hard is en of mensen wel of niet dansen. Als autistische kinderen ook een normale intelligentie hebben kunnen ze zich op die manier op de situatie voorbereiden en moet het al een stuk beter gaan."

2. Dag structureren
Verder is het belangrijk dat je zo veel mogelijk structuur biedt aan een dag. Dat kan je doen door van tevoren al bepaalde stoelen uit te kiezen en de dag samen goed voor te bereiden. "Overleg dan ook met het kind. Die weten vaak zelf ook wat ze wel en niet fijn vinden en kunnen dat aangeven."

3. Prikkels verminderen
"Voor veel kinderen met autisme geldt daarnaast dat ze overgevoelig zijn voor prikkels", zegt Begeer. "Die kan je makkelijk verminderen. Door bij een concert bijvoorbeeld bij een gangpad te gaan zitten en oordopjes in te doen, zijn er al een stuk minder prikkels. Belangrijk is wel dat verschillende autistische kinderen anders reageren op prikkels. Kinderen kunnen overgevoelig zijn voor aanraking maar ondergevoelig voor geluid. Ook hier geldt dat kinderen dat zelf het beste weten."

4. Onverwachte gebeurtenissen
En gebeuren er toch nog onverwachte dingen ondanks alle voorzorgsmaatregelen? "Zorg er vooral voor dat je kind zelf controle heeft. Neem dus voor de zekerheid oordoppen mee zodat je kind de prikkels kan verminderen, zorg ervoor dat je kind niet in een mensenmenigte komt en zorg ervoor dat er altijd een vertrouwenspersoon in de buurt is."

5. Rust nemen
Zelfs met al deze voorzorgsmaatregelen zal een evenement als een concert vermoeiend zijn voor autistische kinderen. "Neem dus voldoende rust", zegt Begeer. "Ik ken veel autistische kinderen die ervoor kiezen om naar een concert of voetbalwedstrijd te gaan omdat ze het heel leuk vinden, zelfs al krijgen ze dan te veel prikkels binnen. Ze kiezen er dus voor om iets heel leuks te doen, en dan een paar dagen moe te zijn. Laat je kind dus even bijkomen."