Nederland

Peter R. de Vries begint petitie: 'Maak achterhalen internetpester makkelijker'

26 april 2016 16:25 Aangepast: 08 november 2017 14:03
De Vries met slachtoffer Chantal. Het opsporen van daders in zaken zoals die van haar moet makkelijker worden. Beeld © ANP

Slachtoffers van digitaal pesten en andere internetcriminaliteit staan vaak in de kou. Providers mogen geen gegevens verstrekken en daders worden beschermd. Programmamaker Peter R. de Vries wil daar iets aan doen.

De Vries begint een petitie om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Daar zijn 40.000 handtekeningen voor nodig. "Slachtoffers worden niet beschermd en daders komen overal mee weg", zegt Peter R. de Vries tegen RTL Nieuws.

Als je als slachtoffer probeert te achterhalen wie een naaktfoto online heeft gezet, krijg je nul op het rekest. Providers mogen de gegevens niet geven, omdat ze de privacy van klanten moeten beschermen. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Jacqueline steunt petitie: 'Er kwamen wildvreemde mannen aan mijn deur'

De Vries wil dat er een wet komt om de positie van het slachtoffer te beschermen, want ook aangiftes bij de politie blijven op een stapel liggen. "Het is een illusie dat er iets met aangiftes wordt gedaan. Ik zie elke dag voorbeelden. De aangifte wordt wel genoteerd, maar er wordt vervolgens niks mee gedaan."

"Het ontbreekt de politie ook aan mankracht en kennis. Ze begrijpen vaak de fundamentele basisbegrippen van het internet niet."

Wet nodig
Vorig jaar gaf De Vries al aan dat er volgens hem een wet moet komen. Met zijn petitie wil hij de discussie aanwakkeren. "De politiek roept vaak dat het prioriteit moet krijgen, maar er gebeurt vervolgens niks. Het is geen nieuw probleem en het aantal slachtoffers groeit met de dag."

Vanavond begint bij RTL 5 het nieuwe seizoen van het programma Internetpesters aangepakt, waarin De Vries slachtoffers bijstaat. De programmamaker hielp eerder al wraakpornoslachtoffer Chantal, die bij Facebook probeert te achterhalen wie een naaktfoto van haar online heeft gezet.

Meer op rtlnieuws.nl:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore