Ga naar de inhoud
Nederland

Eindelijk: jojo-effect bij afvallen verklaard

Beeld © iStock

Het is frustrerend voor veel mensen die aan het lijnen zijn: ben je net met pijn en moeite kilo’s kwijtgeraakt, vliegen ze er binnen een paar dagen weer aan. Wetenschappers weten nu hoe het zogenoemde jojo-effect ontstaat.

Onderzoekers van de Maastricht University hebben ontdekt dat vetcellen liever geen vet afstaan; afvallen zorgt namelijk voor gestreste cellen. De cellen willen van die stress af en dat doen ze door zo snel mogelijk nieuw vet op te stapelen, waardoor je dus weer aankomt.

Stijgers versus dalers
Hoe de onderzoekers hier achter kwamen? Acht weken lang werden 18 gezonde mensen in de gaten gehouden tijdens het volgen van een dieet. Een deel van de groep kwam het gewicht in de tien maanden erna weer aan (de stijgers), de rest niet (de blijvers).  De gewichtsstijgers verloren 14,3 procent van hun lichaamsgewicht en kwamen weer 8,2 procent bij. De gewichtsblijvers verloren 14,4 procent en kwamen slechts 0,9 procent bij.

Gebleken is dat stress in de vetcellen tijdens afvallen bij de gewichtsstijgers duidelijk meer toeneemt dan bij de gewichtsblijvers. Hiermee is het volgens de onderzoekers eindelijk aangetoond dat de vetcelstress het bekende jojo-effect veroorzaakt.

Het onderzoek is deze week in het British Journal of Nutrition gepubliceerd. 

Meer op rtlnieuws.nl:
Afvallen door selfies

Bron: RTL Nieuws