Nederland

'Sensationele ontdekking', homo sapiens veel ouder dan gedacht

07 juni 2017 23:34 Aangepast: 07 juni 2017 23:44
Een van de onderzoekers met een kopie van een in Marokko gevonden schedel van homo sapiens

De moderne mens, ofwel homo sapiens, is aanzienlijk ouder dan gedacht. Fossielen, waaronder een stuk schedel en kiezen, die een internationaal onderzoeksteam in Marokko heeft gevonden, dateren van ongeveer 300.000 geleden.

De oudste tot dusver opgegraven botfragmenten van de 'verstandige' primatensoort waren 195.000 jaar. Die stamden uit Omo Kibish in Ethiopië.

Sensationeel

In de nieuwste editie van het vakblad Nature staan de bevindingen van Jean-Jacques Hublin en zijn medewerkers. Ze reconstrueerden aan de hand van de vondsten veel nieuwe details over het ontstaan en de ontwikkeling van de mens. Experts spreken van een sensationele ontdekking.

Die werpt ook een nieuw licht op omstreden andere fossielen. De wetenschappers gaan er nu van uit dat een ongeveer 260.000 jaar oud schedeldeel uit Florisbad in Zuid-Afrika van een homo sapiens was.

"We dachten lang dat de wieg van de mensheid ongeveer 200.000 jaar geleden ergens in Oost-Afrika stond. Deze informatie laat zien dat homo sapiens zich al 300.000 jaar geleden over het continent heeft verspreid'', aldus Hublin. Zijn team vond in Jebel Irhoud 22 versteende botresten van zeker vijf mensen.

Meer op rtlnieuws.nl:
Vondst tanden in China doorbraak: 'Beeld van de mens steeds completer'

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore