Nederland

'Hé, psst, meisje!' wordt volgend jaar strafbaar in Rotterdam

08 juni 2017 10:51 Aangepast: 08 juni 2017 11:50
Beeld © ANP

De gemeente Rotterdam gaat seksuele intimidatie op straat strafbaar stellen.

Wie vrouwen op straat nasist, naroept, achternaloopt, om seks vraagt of anderszins lastig valt, kan per 1 januari rekenen op een boete van maximaal 4100 euro of drie maanden gevangenisstraf. Daarvoor wordt de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) gewijzigd, maakte wethouder Joost Eerdmans van Veiligheid bekend.

Volgende maand al waarschuwingen

Vanaf volgende maand gaan Rotterdamse handhavers al waarschuwingen uitdelen. Ze krijgen een speciale training. Ook komen er voor het aanpakken van seksuele straatintimidatie vier handhavers bij. Verder wordt er voor slachtoffers een meldpunt geopend dat gekoppeld is aan het Centrum voor Seksueel Geweld.

In Rotterdam hebben zeker acht van de tien vrouwen tussen 18 en 45 jaar te maken met seksuele straatintimidatie, blijkt uit onderzoek. Eerdmans noemt dat onacceptabel: "Iedereen hoort zich op straat veilig te voelen. Het feit dat vrouwen zich zo beperkt voelen in hun vrijheid dat zij hun kleding aanpassen of bepaalde delen van de stad ontwijken, is niet acceptabel."

Aparte aanpak belagen homo's

Rotterdam overweegt een aparte aanpak op te stellen voor het belagen van homo's, lesbiennes en transgenders. Afgelopen weekend werd op het Schouwburgplein nog een jonge vrouw mishandeld die met haar vriendin hand in hand liep.

Ook in Amsterdam is een bepaling opgenomen in de APV die straatintimidatie strafbaar stelt, met een sanctie van eveneens maximaal 4100 euro of drie maanden cel. Er wordt nog niet actief op gehandhaafd, eerst moet de Amsterdamse gemeenteraad er deze zomer nog over spreken, zegt een woordvoerder van burgemeester Van der Laan.

In Den Haag zijn eveneens stemmen opgegaan om straatintimidatie strafbaar te maken.

Rollen omgedraaid

België is in de aanpak van seksuele intimidatie op straat al een stap verder. In Brussel worden sinds 2013 seksueel getinte opmerkingen beboet met 250 euro.

In Amsterdam ging twee jaar geleden de actiegroep Project Straatintimidatie.nl de straat op en draaide de rollen om door willekeurige mannen lastig te vallen. Bekijk hier een filmpje van de actie:

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore