Nederland

Celine werd te vondeling gelegd: 'Als ik in de spiegel kijk, vraag ik me altijd af op wie ik lijk'

17 mei 2016 15:30 Aangepast: 17 mei 2016 20:17
Celine werd te vondeling gelegd in de portiek van een flat in Helmond Beeld © RTL Nieuws

Ze schrok ontzettend toen ze vanochtend in de auto hoorde over het kindje dat is neergelegd in een vondelingenkamer in Groningen. Celine Stroucken werd bijna 32-jaar geleden zelf te vondeling gelegd. "Ik ben vooral heel erg boos, als kind zit je straks met een zwart gat."

"Dit is niet de oplossing voor ongewenste zwangerschappen. Je neemt de identiteit van het kind af en die beslissing ligt helemaal alleen bij de moeder", vertelt Celine. Bovendien is het bij wet verboden om een kind te vondeling te leggen, zegt ze. "Ik snap niet dat we dit in Nederland gedogen."

Thumbnail

Een vondelingenkamer waar kinderen anoniem afgestaan kunnen worden

In een portiek neergelegd

Op 10 juli 1984 werd Celine Stroucken geboren, een paar uur nadat ze ter wereld kwam, werd ze neergelegd in de portiek van een flat in Helmond. "Ik was onderkoeld en in een colbertje gewikkeld. Maar ik was wel helemaal schoongemaakt." Ze werd gevonden door een bewoner van de flat, die vervolgens de politie inschakelde.

Celine woonde daarna drie maanden bij een pleeggezin, voordat ze bij haar huidige familie terechtkwam. "Daar woonde al een Indiaas meisje, mijn zusje, en later werd ook mijn broertje geadopteerd." Ze wist daarom al op hele jonge leeftijd dat haar ouders niet haar biologische ouders waren.

'We weten niet waar je vandaan komt'

Op haar elfde hoorde ze dat ze niet alleen geadopteerd was, maar ook te vondeling gelegd was. "Mijn moeder vertelde het me toen we met zijn tweeën in de auto zaten. Ze zei: 'Je bent te vondeling gelegd bij een flat en we weten niet waar je vandaan komt'."

"Er ging van alles door me heen, ook omdat je als 11-jarige niet precies weet wat het betekent. Je voelt verdriet. Je voelt je in de steek gelaten, boos en onbegrip." Lange tijd worstelde ze met die gevoelens en dat terwijl ze heel gelukkig opgroeide. "Je steekt er zoveel energie en tijd in, dat had ik ook in andere dingen kunnen steken."

Celine besloot naar haar biologische ouders op zoek te gaan. Tot twee keer toe zocht ze samen met het programma Spoorloos. Een tweede keer kwam ze er via een DNA-test achter dat ze half-Afrikaans en half-Indisch is. Maar haar biologische ouders vinden deed ze niet.

'Kindje moet doormaken, wat ik heb meegemaakt'

Na die zoektochten kon ze haar afkomst wel een plek geven, ten minste dat dacht ze. Tot ze vanochtend het nieuws op de radio hoorde. "Ik voelde plots weer dat verdriet, die boosheid, maar ook een stuk zorg. Kijk het gebeurt weer. Nu moet een kindje mogelijk opnieuw doormaken, wat ik heb meegemaakt. Ik ben bij een heel liefdevol gezin terecht gekomen, maar wat als dat niet gebeurt?"

De vondelingenluikjes vindt Celine dan ook een heel slecht idee. "Moeders in nood denken straks dat dit een oplossing is, terwijl je in Nederland ook onder geheimhouding kunt bevallen en dan krijgen moeder en kind de hulp die ze nodig hebben." Ze besluit: "Ik had heel erg graag geweten wie mijn ouders zijn. Als ik in de spiegel kijk, dan vraag ik me nog altijd af op wie ik lijk. Welke karaktertrekken heb ik van wie? Ik weet nog niet eens waar ik vandaan kom."

Meer op rtlnieuws.nl:

`